Παρουσιάζουν το νούμερο 12,7% και 13,6% ως τελική εκτίμηση του ελλείμματος 2009 με σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση. Τα γεγονότα με τα νούμερα έχουν ως εξής: το έλλειμμα είχε υπολογιστεί επίσημα και αποσταλεί στην Eurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009, ημερομηνία που απαιτούσε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ESA95, ως 6,5% και ήταν πρόβλεψη. Μετά, μόλις διορίστηκε ο Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών άρχισε να ισχυρίζεται λεκτικώς διεθνώς, χωρίς καμία μέτρηση, ότι το έλλειμμα ήταν 12,5 ή 12,7%. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη πρόβλεψη 12,5% ή 12,7%.
Η επίσημη δεύτερη πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 έγινε τον Απρίλιο του 2010, όπως απαιτεί ο ESA95, και έγινε από την Eurostat σε συνεργασία με τον κ. Σαχινίδη που ήταν αρμόδιος υφυπουργός για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την μέτρηση του χρέους και του ελλείμματος.
Η δεύτερη αυτή επίσημη πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 ήταν 13,6%.
Σύμφωνα με τον στατιστικό νόμο 3832/2010, το ΔΣ της Ανεξάρτητης πλέον Αρχής ΕΛΣΤΑΤ είχε καθήκον να ελέγξει τις προβλέψεις και να υπολογίσει το τελικό νούμερο για το έλλειμμα του 2009 και οι αγορές αυτό περίμεναν ελπίζοντας ότι το έλλειμμα τουλάχιστον δεν θα υπερβεί το 13,6% σύμφωνα με την εγγύηση της Eurostat τον Απρίλιο του 2010.
Εδώ είναι και το κουμπί, δηλαδή ήδη από την ημέρα (29 Ιουνίου 2010) που μας ψήφισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ως τα τέσσερα επιστημονικά μέλη της Ανεξάρτητης πλέον Αρχής, της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή τους Γεωργαντά-Λογοθέτη-Φιλίππου-Γεωργίου, ο Γεωργίου, ως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, άρχισε κλιμακωτά την εξουδετέρωσή και των τριών μας.
Σημειώνω ότι διορίστηκαν και άλλα 3 μέλη: κα Μπαλφούσια ως εκπρόσωπος του κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Συμιγιάννης ως εκπρόσωπος του κ. Προβόπουλου και κ. Σκορδάς ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ. Και τα 7 (επτά) μέλη διοριστήκαμε επίσημα με ΦΕΚ στις 2 Αυγούστου 2010. Όταν ο κ. Γεωργίου είδε ότι όλοι είχαμε άποψη για τα αυθαίρετα νούμερά του, μας εξουδετέρωσε (όλο το ΔΣ και τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ) με την βοήθεια της Eurostat, της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Ο ολοφάνερος σήμερα σκοπός του ήταν να διογκώσει ψευδώς ή να πλαστογραφήσει τα στοιχεία και να διαβιβάσει τον Νοέμβριο του 2010 παράνομα το 15,4% ως έλλειμμα της χώρας μας.
Ισχυρίζονται διαρκώς ότι ο Γεωργίου ήλθε στην ΕΛΣΤΑΤ μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ μετά την υπογραφή του Μνημονίου και άρα δεν ευθύνεται. Τα γεγονότα είναι τα εξής: ο Γεωργίου μαζί με το πρώτο, και δυστυχώς τελευταίο, ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ διοριστήκαμε μεν μετά το Α΄ Μνημόνιο, όχι όμως μετά τα Μνημόνια και κυρίως όχι μετά το Β΄ Μνημόνιο που ουσιαστικά ήταν το πιο καταστροφικό και οφείλεται στην ψευδή βεβαίωση των τελικών στοιχείων του δημοσίου ελλείμματος του 2009.
Αν διαβάσετε τις Εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν από το καλοκαίρι του 2010 που ξεκίνησαν ως αξιολογήσεις λόγω του Α΄ Μνημονίου μέχρι και το 2012, θα δείτε ότι το υπέρογκο έλλειμμα 15,4% που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2010 παράνομα από τον Γεωργίου μόνον του, χωρίς την έγκριση του ΔΣ, οδήγησε στην διαπίστωση από την Τρόικα ότι το Α΄ Μνημόνιο δεν ήταν αρκετό και ότι η Ελλάδα χρειαζόταν πολύ πιο αυστηρά μέτρα και διπλάσια δάνεια.
Έτσι, η Τρόικα διέκοψε το Α΄ Μνημόνιο και απαίτησε την υπογραφή του Β΄ Μνημονίου με τα πολλαπλάσια βάρη στην πλάτη του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων. Ακόμα ήταν το 15,4% που προκάλεσε την αιμορραγία του PSI (κουρέματος) που άδειασε τα Ταμεία, μάτωσε τους μικροομολογιούχους, εξαφάνισε τα αποθεματικά των ΝΠΔΔ, κοκ.
Το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, και κυρίως ο κ. Γεωργίου ως πρόεδρος, είχαμε καθήκον σύμφωνα με τον στατιστικό νόμο 3832/2010 να υπολογίσουμε το τελικό νούμερο για το έλλειμμα του 2009. Και αυτό δεν έγινε, με απόλυτη ευθύνη του Γεωργίου, τελεία και παύλα.
Επίσης, το 15,4% αναστάτωσε τις αγορές και τις έπεισε ότι η Ελλάδα είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
Εξάλλου, η ζημία του ελληνικού κράτους που διαπιστώνεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη ως 210 δισεκ. ευρώ και επιβεβαιώνεται από το Ανώτατο Δικαστήριό μας, τον Άρειο Πάγο
Απόσπασμα παλιότερης συνέντευξης της κ. Ζωής Γεωργαντά