11 Ιουλίου 2014
Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί απαιτούν να αποστέλλονται στην Eurostat δύο προβλέψεις του δημοσίου χρέους και ελλείμματος για το τρέχον έτος, δηλαδήμία πρώτη πρόβλεψη την 1η Απριλίου και μία δεύτερη πιο ενημερωμένη πρόβλεψη την 1η Οκτωβρίου.
Το επόμενο έτος, 1η Απριλίου, στέλλεται μία σχεδόν τελική εκτίμηση για το δημόσιο χρέος και έλλειμμα του προηγούμενου έτους (και ασφαλώς μία πρώτη πρόβλεψη για το τρέχον έτος).
Τι συνέβη με το έτος 2009:
Την 1η Οκτωβρίου 2009 η τότε Στατιστική Υπηρεσία (που ήταν Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών) είχε στείλει την δεύτερη επίσημη Ελληνική πρόβλεψη, 6%, για το έλλειμμα του 2009. Σημειωτέον ότι η επίσημη αυτή πρόβλεψη αφενός συνοδευόταν από επίσημα έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και αφετέρου είχε ελεγχθεί από την Eurostat.
Στην συνέχεια, ο φρεσκοδιορισμένος Υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ), κ. Παπακωνσταντίνου, μεταβαίνοντας στην πρώτη του εμφάνιση στην συνεδρίαση της ΕΚΟΦΙΝ (Υπουργοί Οικονομικών της ΕE) 19-21 Οκτωβρίου 2009, δήλωσε, χωρίς να τον υποχρεώνει κανένας Κανονισμός ή άτομο, ότι ο προκάτοχός του είπε ψέματα για το έλλειμμα του 2009, το οποίο, είπε, ήταν πάνω από 12% και όχι 6%. Τότε η ΕΚΟΦΙΝ, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές εφημερίδες (Financial Times, European Reporter), εξερράγη ως εξής: «Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή την πολιτική παρέμβαση στα στοιχεία του Ελληνικού ελλείμματος, είναι απαράδεκτο». Και ο Επίτροπος κ. Αλμούνια είπε ότι θα συνέστηνε τριμελή Επιτροπή (Eurostat, EE, Στατιστική Υπηρεσία) «για να διερευνηθεί το θέμα σε πλάτος και βάθος».
Αργότερα, όμως, φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «πειστήκανε» από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ένα διογκωμένο Ελληνικό έλλειμμα δεν ήταν και τόσο κακό για τους στόχους ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω περικοπών μισθών και συντάξεων και κοινωνικών δαπανών του Ελληνικού κράτους. Ήταν ένα πολύ καλό επιστημονικό έρεισμα για τα σχεδιαζόμενα Μέτρα των Μνημονίων.
Έτσι, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου συνέχισαν τον πολιτικό εκτροχιασμό τους με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος 2009 με διαδοχικές αυθαίρετες και αθεμελίωτες διογκώσεις 12,7%, 13%, 13,6% τον Απρίλιο 2010, και στις 5 Μαΐου 2010 ήλθε το Πρώτο Μνημόνιο διότι η αξιοπιστία της χώρας μας είχε καταβαραθρωθεί από την ξέφρενη ανοδική πορεία των προβλέψεων του ελλείμματος του 2009.
Και ενώ την 1η Απριλίου 2010 έπρεπε να σταλεί τελική εκτίμηση για το έλλειμμα 2009, αυτοί δώσανε πάλι αυθαίρετες προβλέψεις.
Στην συνέχεια βέβαια την σκυτάλη πήρε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παρέλαβε το 13,6%, και αντί να διερευνήσει μαζί με το νόμιμα συγκροτημένο 7-μελές Συμβούλιο την αξιοπιστία αυτού του αριθμού, αντίθετα, έκτισε μόνος του επάνω στο αυθαίρετο 13,6% και το έκανε ένα λαμπρό 15, 4%, και τότε ήλθε το δεύτερο πολύ πιο αυστηρό Μνημόνιο.
Στην συνέχεια βέβαια την σκυτάλη πήρε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παρέλαβε το 13,6%, και αντί να διερευνήσει μαζί με το νόμιμα συγκροτημένο 7-μελές Συμβούλιο την αξιοπιστία αυτού του αριθμού, αντίθετα, έκτισε μόνος του επάνω στο αυθαίρετο 13,6% και το έκανε ένα λαμπρό 15, 4%, και τότε ήλθε το δεύτερο πολύ πιο αυστηρό Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον νόμο 3832/2010, άρθρα 10 και 12, οι επίσημες στατιστικές (ένα μέρος των οποίων είναι το χρέος και το έλλειμμα) πιστοποιούνται από το συγκροτημένο 7-μελές συλλογικό όργανο της ΕΛΣΤΑΤ.
Όμως, ο κ. Γεωργίου πιστοποίησε ψευδώς και ως μονάρχης ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ το 15,4%.
Από παλαιότερη συνέντευξη της κ. Ζωής Γεωργαντά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου