Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. « ξεφουσκώνει το έλλειμμα του 2009!. Από 15,8% σε 15,1% Καταγγελίες στατιστικολόγων.


Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο της αλλοιώσεως του ελλείμματος του 2009 μετά από καταγγελία καθηγητών Πανεπιστημίων σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα της χώρας του συγκεκριμένου έτους καταγράφεται πλέον κατά περίεργο τρόπο στα επίσημα έγγραφα της EUROSTAT ως 15,1% του ΑΕΠ και όχι 15,8% που υπολογίσθηκε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου προκειμένου να δικαιολογηθεί τότε η προσφυγή στα Μνημόνια.
Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του 2010 μεθοδεύτηκε επί θητείας Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. αύξηση του ελλείμματος του 2009 από 13,6% του ΑΕΠ στο ύψος του 15,4% του ΑΕΠ με τον αυθαίρετο και αντικανονικό συνυπολογισμό σε αυτό των ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων οργανισμών.
Πρόκειται για υπόθεση που βρίσκεται σήμερα στην κρίση της Δικαιοσύνης- εκκρεμεί η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος- η οποία διερευνά την  τέλεση κακουργηματικών πράξεων.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η « ΕΣΤΙΑ»  οι καθηγητές Ζωή Γεωργαντά και Νίκος Λογοθέτης με επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κ. Αθανάσιο Θανόπουλο, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο υπέβαλαν αίτημα στατιστικής τεκμηρίωσης του ύψους του ελλείμματος και κυρίως της διαφοράς 0,7% ποσοστιαίων μονάδων που προκύπτει ανάμεσα στο ύψος του ελλείμματος του 2013 και αυτού που καταγράφουν από το 2017 τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα.
Άλλοι πέντε καθηγητές οι κ.κ. Μαρία Δελιβάνη- Νεγρεπόντη, Θεόφιλος Κάκκουλας, Στρατής Κουνιάς, Τάκης Παπαϊωάνου, Διονύσιος Χιόνης, θεωρούν ότι τα αναφερόμενα στην επιστολή στοιχεία είναι πολύ σοβαρά και συναινούν στην ανάγκη για μια τεκμηριωμένη απάντηση.
Παράλληλα, σχετικό ερώτημα υπεβλήθη από τον ευρωβουλευτή, κ. Νίκο Χουντή. όπως σημειώνουν , «πέραν του ότι το πονηρά κατά την άποψή μας «ομολογηθέν αλλά μη-ομολογηθέν» από την Κομισιόν/Eurostat μέρος του παράνομου «φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009 με 1,731 δισεκατομμύρια ευρώ, αν επιστραφεί, όπως το δικαιούται η χώρα μας βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και διεθνών ηθικών αρχών, μπορεί, ως γνωρίζετε, κάλλιστα να θεραπεύσει πολλές τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες ».
Οι καθηγητές αναφέρουν στην επιστολή τα εξής:
« Έχουμε παρατηρήσει ότι από τον Ιούλιο 2017 [βλ. Brussels 12/7/2017 COM(2017) 380 final] το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης του έτους 2009 αναφέρεται στα έγγραφα της Eurostat και της Κομισιόν ως 15,1% του ΑΕΠ, ενώ οι Πίνακες EDP της 9/11/2010 το δήλωσαν ως 15,4% και οι πίνακες EDP που επηκολούθησαν με αναθεωρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο 2013 το δηλώνουν ως 15,7% και 15,8%. 
Εν συνεχεία υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η στατιστική τεκμηρίωση του ελλείμματος του 2009 για πέντε σημαντικούς λόγους:

(1) Επειδή η εν εξελίξει δικαστική υπόθεση της τέλεσης του κακουργήματος της ψευδούς διόγκωσης του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009 έχει βασιστεί στο 15,4% και 15,8%, 
(2) Η μείωση αυτή αποτελεί απόδειξη μέρους της στατιστικής απάτης κατά του Δημοσίου Τομέα της Χώρας (βλ. Βουλεύματα του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου 804/6-6-2018 και 1331/1-8-2016),
 (3) Δεν έχει ως τώρα, τεκμηριωθεί πώς προέκυψε η διαφορά 0,7% που ισοδυναμεί με 1,731 δισεκατομμύρια ευρώ, διαφορά που κατά συνέπεια θεωρούμε αυθαίρετη και εκ του πονηρού,
(4) Το ποσό των 1,731 δισεκατομμυρίων ευρώ ουδόλως είναι ευκαταφρόνητο για την χώρα μας δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαρκώς και με αγωνία αναμένει την εκταμίευση δόσεων/υπο-δόσεων από τους δανειστές που συχνά δεν ξεπερνούν το ως άνω χρηματικό ποσό, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν τον Μάιο 1,07 δισ. Ευρώ
 (5) Επειδή ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι «το ανώτατο όργανο της ΕΛΣΤΑΤ» και έχει την ευθύνη για την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Καταλήγοντας, τονίζουν ότι πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν « ότι  μεταξύ της τελευταίας (2013) επίσημης αναθεώρησης του δημοσίου ελλείμματος του 2009 ως 15,8% του ΑΕΠ μέχρι σήμερα, που το δημόσιο έλλειμμα του 2009 αναφέρεται ως 15,1% του ΑΕΠ, έχουν μεσολαβήσει 5 (πέντε) έτη χωρίς κάποια επίσημη, ή ακόμα και ανεπίσημη, τεκμηρίωση, δηλαδή τη στατιστική τεκμηρίωση της διαφοράς και σε ποια συγκεκριμένα κονδύλια του δημόσιου ελλείμματος του έτους 2009 αναφέρεται.»

Σημειώνεται ότι έκθεση από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία διέρρευσε το 2014 αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου « φούσκωσε » το έλλειμμα του 2009 κατά 14,7 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την Έκθεση το πρόβλημα των ανοιγμάτων στα δημόσια οικονομικά ήταν ασφαλώς μεγάλο το 2009, μέσα σε μια διεθνή συγκυρία διεθνούς κρίσης που σε σημαντικό βαθμό τα επέτειναν.
Ωστόσο θα ήταν διαχειρίσιμο στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την βίαιη προσαρμογή σ μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό όσο και την παραγωγική βάση της χώρας.
Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις που το μείωσαν κατά 23 δις ευρώ, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στα 36,2 δις ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ ( από 4,4 δις ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Εφημερίδα « ΕΣΤΙΑ»
7 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου