Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Έκθεση στελεχών του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ: «Φουσκωμένο» τεχνηέντως το έλλειμμα του 2009

Τι αναφέρει σχετική έκθεση στελεχών του ΓΛΚ και της ΕΛΣΤΑΤ 
Φουσκωμένο κατά πολύ ήταν το έλλειμμα του 2009 που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα, σύμφωνα με έρευνα που συντάχθηκε από στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News ( 06. 07. 2014 ), λόγω της μεθοδευμένης διόγκωσης των στοιχείων, υπήρξε επιβράδυνση του προϋπολογισμού κατά περίπου 14,7 δισ. ευρώ. 
Οι συνεχείς αλλαγές των δημοσιονομικών στοιχείων, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, και η αναμόρφωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, εκτόξευσαν τελικά το έλλειμμα στα 36,2 δισ. ευρώ ή στο 15,8% του ΑΕΠ, από 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,2% του ΑΕΠ, όπως είχε προβλεφθεί από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
Οι συντάκτες της εν λόγω έκθεσης επισημαίνουν ότι, από το τέλος του 2008, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, έως το τέλος του 2010, οπότε είχαν συγκεντρωθεί τα απολογιστικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί της Ελλάδας για το 2009 υπέστησαν μεγάλες αλλοιώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν μεγάλα ανοίγματα στα δημόσια οικονομικά που τα επέτεινε η διεθνής οικονομική κατάσταση, ωστόσο θα ήταν διαχειρίσιμα στο πλαίσιο μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρμογή σε μεταρρυθμίσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι "η τρόικα μαζί με το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονομική ζωή της Ελλάδας"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου