Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Η επιστολή της κ. Γεωργαντά και του κ. Λογοθέτη προς τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, κ. Θανόπουλο με την οποία ζητάνε τη στατιστική τεκμηρίωση του ύψους του ελλείμματος και της στατιστικής διαφοράς 0,7 ποσοστιαίων μονάδων



Η επιστολή της κ. Γεωργαντά και του κ. Λογοθέτη προς τον επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ, κ. Θανόπουλο με την οποία ζητάνε τη στατιστική τεκμηρίωση του ύψους του ελλείμματος και της στατιστικής διαφοράς  0,7 ποσοστιαίων μονάδων  που προκύπτει ανάμεσα στο ύψος του ελλείμματος του 2009 και αυτού που καταγράφουν από το 2017 τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα.
Σημειωτέον ότι αν και η επιστολή έχει ημερομηνία 24 Ιουλίου 2018, ο κ. Θανόπουλος ακόμη δεν έχει απαντήσει:

 ΠΡΟΣ: τον κ. Αθανάσιο Θανόπουλο
Πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)
            οδός Πειραιώς 46 και Επονιτών, 18510 Πειραιάς
            Email: a.thanopoulos@statistics.gr
Τηλ. 210-4822705, 4822720, 213-1352221, Fax: 210-4822722
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:     (1) κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
                                    Οδός Νίκης 5-7, Τ.Κ. 10562 Αθήνα
                                    Email: minister@minfin.gr
                                    Τηλ. 210-3221511, 3332602/607/612/616, Fax: 210-3332608
                                             (2) Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Ε.Σ.Ι.) (www.esi-stat.gr)
                                    Οδός Σόλωνος 5, 10683 Αθήνα
                                    Email: esi-stat@hol.gr
Τηλ. και Fax: 210-3303909
(3) Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων στις Επιτροπές[1] της Βουλής
                                                                                          24 Ιουλίου 2018
ΑΠΟ: Ζωή Γεωργαντά
Πρώην Μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Οδός Ξανθίππου 108, 15561 Χολαργός Αττικής.
Email: zoe@uom.gr και zoe.georganta@gmail.com, http://zoe-georganta.co.uk/
Τηλ. 6977482587
και
Νικόλαο Λογοθέτη
Πρώην Αντιπρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.
Στατιστικός Επιστήμων και Διευθύνων Σύμβουλος της TQM HELLAS SA.
Οδός Γρεβενών 4, 13676 Αθήνα, Θρακομακεδόνες.
Email: tqmstv@hol.gr
Τηλ. 6977780622

ΘΕΜΑ:
Αίτημα στατιστικής τεκμηρίωσης
για ένα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος ζήτημα

Σημείωση: Η παρούσα επιστολή αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε όλους τους αποδέκτες και δια Ταχυδρομείου Courier μόνον στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι παρακάτω Καθηγητές Πανεπιστημίου θεωρούν ότι τα αναφερόμενα στην ακόλουθη επιστολή στοιχεία είναι πολύ σοβαρά και είναι αναγκαία μια τεκμηριωμένη απάντηση.
Οι Καθηγητές:
1.     Μαρία Δελιβάνη-Νεγρεπόντη, Οικονομολόγος, Ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Πρώην Πρύτανης ΠΑΜΑΚ. Τ. Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας (AIELF) και Jean Monnet Fellow του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.
2.     Θεόφιλος Κάκουλλος, Μαθηματικός-Στατιστικός Επιστήμων, Ομ. Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτής του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
3.     Στρατής Κουνιάς, Μαθηματικός-Στατιστικός Επιστήμων, Ομ. Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πρ. Κοσμήτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρ. Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου.
4.     Τάκης Παπαϊωάννου, Μαθηματικός-Στατιστικός Επιστήμων, Ομ. Καθηγητής των Πανεπιστημίων Πειραιώς και Ιωαννίνων, Πρώην Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρ. Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρ. Πρόεδρος του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου και νυν Αντιπρόεδρος.
5.     Διονύσιος Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρώην Πρόεδρος της Προαστιακός ΑΕ (νυν ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ) και Πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).












[1] Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, Επιτροπή απολογισμού και γενικού ισολογισμού του Κράτους, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
ΘΕΜΑ:
Αίτημα στατιστικής τεκμηρίωσης για ένα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος ζήτημα
 
Αγαπητέ κύριε Θανόπουλε,

Έχουμε παρατηρήσει ότι από τον Ιούλιο 2017 [βλ. Brussels 12/7/2017 COM(2017) 380 final] το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης του έτους 2009 αναφέρεται στα έγγραφα της Eurostat και της Κομισιόν ως 15,1% του ΑΕΠ, ενώ οι Πίνακες EDP της 9/11/2010 το δήλωσαν ως 15,4% και οι πίνακες EDP που επηκολούθησαν με αναθεωρήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο 2013 το δηλώνουν ως 15,7% και 15,8%.
(1)  Επειδή η εν εξελίξει δικαστική υπόθεση της τέλεσης του κακουργήματος της ψευδούς διόγκωσης του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009 έχει βασιστεί στο 15,4% και 15,8%,
(2)  Επειδή η μείωση αυτή αποτελεί απόδειξη μέρους της στατιστικής απάτης κατά του Δημοσίου Τομέα της Χώρας (βλ. Βουλεύματα του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου 804/6-6-2018 και 1331/1-8-2016),
(3)  Επειδή δεν έχει, όσο γνωρίζουμε, τεκμηριωθεί πώς προέκυψε η διαφορά 0,7% που ισοδυναμεί με 1,731 δισεκατομμύρια ευρώ, διαφορά που κατά συνέπεια θεωρούμε αυθαίρετη και εκ του πονηρού,
(4)  Επειδή το ποσό των 1,731 δισεκατομμυρίων ευρώ ουδόλως είναι ευκαταφρόνητο για την χώρα μας δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαρκώς και με αγωνία αναμένει την εκταμίευση δόσεων/υπο-δόσεων από τους δανειστές που συχνά δεν ξεπερνούν το ως άνω χρηματικό ποσό, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν τον Μάιο 1,07 δισ. ευρώ, οι οφειλές των νοσοκομείων ήταν μισό δισεκατομμύριο ευρώ και των λοιπών νομικών προσώπων 368 εκατομμύρια ευρώ, ο δε Δημόσιος τομέας (Γενική Κυβέρνηση) είχε τον Μάιο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα 2,38 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως γνωρίζετε, όλες αυτές οι οφειλές καλύπτονται με δάνεια επί δανείων επιβαρύνοντας το Δημόσιο για πολλές επόμενες γενιές. Πολύ δε πρόσφατα η εθνική οικονομική ανασφάλεια οδήγησε στο σημείο αγχώδους αναμονής της ενεργοποίησης του δανείου ακόμα και των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ. Εξάλλου, πέραν του ότι το πονηρά κατά την άποψή μας «ομολογηθέν αλλά μη-ομολογηθέν» από την Κομισιόν/Eurostat μέρος του παράνομου «φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009 με 1,731 δισεκατομμύρια ευρώ, αν επιστραφεί, όπως το δικαιούται η χώρα μας βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και διεθνών ηθικών αρχών, μπορεί, ως γνωρίζετε, κάλλιστα να θεραπεύσει πολλές τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες.
(5)  Επειδή ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ.1 του ν.3832/2010 (όπως ισχύει σήμερα 24-7-2018) είστε «το ανώτατο όργανο της ΕΛΣΤΑΤ» και έχετε την ευθύνη «για την εκπλήρωση των σκοπών της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, του Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές και των βέλτιστων διεθνών στατιστικών πρακτικών» που απαιτούν, εκτός των άλλων, πλήρη τεκμηρίωση, 
(6)  Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 περ. ε), ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ «λαμβάνει τις αποφάσεις σχετικά με τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες, …», και
(7)  Επειδή θεωρούμε ως δεδομένο της δημόσιας θέσης σας το ότι ενδιαφέρεστε για τις επίσημες στατιστικές της Χώρας μας και επιμελείστε ώστε να είναι αυτές υπολογισμένες σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ορθής Πρακτικής. (Βλ. «Κώδικας Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές» 28 Σεπτεμβρίου 2011, όπως είναι σήμερα –24 Ιουλίου 2018 – αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ).
Τονίζουμε δε τις παρακάτω τρεις κυρίως Αρχές του ως άνω Κώδικα οι οποίες, αφενός δεν θα έπρεπε να έχουν παραβιαστεί και αφετέρου σχετίζονται άμεσα με το θιγόμενο στην επιστολή αυτή μείζον εθνικό ζήτημα:
Πρώτον, την Αρχή 6 «ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ» στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής Δείκτες που κυρίως σχετίζονται με το ως άνω μείζον εθνικό ζήτημα:
«Δείκτες: 6.3:  Τα σφάλματα που εντοπίζονται σε δημοσιευμένες στατιστικές διορθώνονται το συντομότερο δυνατόν και δημοσιοποιούνται. 6.4:  διατίθενται στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τις  μεθόδους και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται. 6.6:  μείζονες αναθεωρήσεις ή αλλαγές σε μεθοδολογίες ανακοινώνονται εκ των προτέρων.»
Δεύτερον, την Αρχή 12 «ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ» σύμφωνα με την οποία «Οι ευρωπαϊκές στατιστικές αποτυπώνουν την πραγματικότητα με ακρίβεια και αξιοπιστία.» και συγκεκριμένα ο Δείκτης 12.2 εντέλλεται ότι «Τα δειγματοληπτικά και μη δειγματοληπτικά σφάλματα μετρώνται και τεκμηριώνονται συστηματικά, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.»
Τρίτον, την Αρχή 15 «ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗΝΕΙΑ». Ιδιαίτερα ο Δείκτης 15.6 εντέλλεται τα εξής: «Υπάρχει συνεχής ενημέρωση των χρηστών σχετικά με τη μεθοδολογία των στατιστικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δεδομένων από διοικητικές πηγές.»
Μετά τα ανωτέρω αναφερόμενα επτά σημεία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μεταξύ της τελευταίας (2013) επίσημης αναθεώρησης του δημοσίου ελλείμματος του 2009 ως 15,8% του ΑΕΠ μέχρι σήμερα, που το δημόσιο έλλειμμα του 2009 αναφέρεται ως 15,1% του ΑΕΠ, έχουν μεσολαβήσει 5 (πέντε) έτη χωρίς κάποια επίσημη, ή ακόμα και ανεπίσημη, τεκμηρίωση,
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ:
(1)  Την στατιστική τεκμηρίωση σε δισεκατομμύρια ευρώ της ως άνω αναφερόμενης διαφοράς, δηλαδή της διαφοράς μεταξύ του επισήμως δηλωθέντος ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2009 ως 15,8% και του συνεχώς από τον Ιούλιο 2017 και χωρίς τεκμηρίωση αναφερόμενου ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης του έτους 2009 ως 15,1%. Αιτούμεθα, δηλαδή την στατιστική τεκμηρίωση της διαφοράς 0,7 ποσοστιαίων μονάδων και την αντίστοιχη διαφορά σε δισεκατομμύρια ευρώ,
και
(2)  Την αιτιολόγηση της ως άνω διαφοράς με βάση την μεθοδολογία ESA95/ESA2010, δηλαδή αιτούμεθα να μας ενημερώσετε στην βάση ποιών συγκεκριμένων παραγράφων της ευρωπαϊκής μεθοδολογίας αιτιολογείται, αν αιτιολογείται, η παραπάνω διαφορά και σε ποιά συγκεκριμένα κονδύλια του δημοσίου ελλείμματος του έτους 2009 αναφέρεται.   
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση εκ μέρους σας του παραπάνω μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος ζητήματος.

 
                                                     

 
Με τιμή
                       
ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ                   ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου