18.08.2017 Il Manifesto: Η υπόθεση Γεωργίου και η «αρχή της ελληνικής κρίσης» |
Σε εκτενές άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην «υπόθεση Γεωργίου και την αρχή της ελληνικής κρίσης», ενώ αναφερόμενη στην καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επισημαίνει με έμφαση ότι «την τελευταία λέξη σχετικά με οριστικές καταδίκες ή αθωωτικές αποφάσεις μπορεί να την πει, όπως σε κάθε δημοκρατική χώρα, μόνον ο Αρειος Πάγος».
Αφορμή για τη συγκεκριμένη αναφορά της εφημερίδας στάθηκε η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έπειτα από τοποθετήσεις μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επέκριναν την ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφασή της. Η μεγάλης κυκλοφορίας ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή από το Εφετείο, διότι απέστειλε στη Eurostat τα σχετικά με το έλλειμμα του 2009 στοιχεία χωρίς να ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης Αρχής.
«Μέσα στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση, από τη στιγμή που, σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, πολλά μέλη του είχαν εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς είχε υπολογιστεί η συνολική σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ για τη συγκεκριμένη χρονιά» αναφέρει το άρθρο, καταδεικνύοντας τις ευθύνες του κ. Γεωργίου ο οποίος ενήργησε «εν κρυπτώ».
Επιπλέον, η «Manifesto» αναφέρει ότι τα στοιχεία που έδωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνέβαλαν στην επιβολή των προγραμμάτων διεθνούς οικονομικής υποστήριξης της χώρας και την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.
Τέλος, η «Manifesto» υπενθυμίζει ότι ο πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών Μανώλης Δρεττάκης έχει παραθέσει σειρά στοιχείων, εκφράζοντας τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το πώς υπολογίστηκε η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ για το 2009, με αναφορά σε δαπάνες που δεν είχαν υπολογιστεί ποτέ στο παρελθόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου