Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΕΛΣΤΑΤ…Τ+3 / Τ+10…..CDS


Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και οι υποθέσεις ΕΛΣΤΑΤ…Τ+3 / Τ+10…..CDS

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είναι αναμφίβολα μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση διότι σχετίζεται με την ύπαρξη ή μη της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, και συνάμα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά κρίσιμων υποθέσεων, που σχετίζονται με όσα ακολούθησαν την διόγκωση αυτή.
Κι αυτό διότι μόνο με το μεγαλύτερο ή το μικρότερο έλλειμμα δεν οδηγείται μια χώρα σε πτώχευση, αν δεν συμβούν και ορισμένα άλλα γεγονότα. 

Και για την ακρίβεια, πτωχεύει όταν τα επιτόκια δανεισμού της γίνονται υπερβατικά ή όταν αποκλείεται ο δανεισμός της.
Και μπορεί μεν οι όποιες πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως θα αναδειχθούν από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ να έχουν παραγραφεί, αλλά οι ποινικές ευθύνες όσων δεν ήσαν πολιτικοί, τόσο για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, όσο και για τα γεγονότα που ακολούθησαν, δεν παραγράφονται.
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα γεγονότα που ακολούθησαν την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 ;
Λίγες ημέρες αργότερα από την ημερομηνία των εκλογών του 2009, στις 22.10.2009, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεννόηση με τον τότε ΥΠΟΙΚ Παπακωνσταντίνου και κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ3 σε Τ10 (αριθμ.πρωτ. 690 και 691)

Δηλαδή, από την ημερομηνία που κάποιος επενδυτής πωλούσε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, είχε προθεσμία δέκα (10) ημερών να παραδώσει τους τίτλους που πώλησε, αντί των τριών (3) που ίσχυαν μέχρι 22.10.2009.
Με αυτόν τον τρόπο άνοιξε η πόρτα στο short selling, που είναι η άμεση πώληση τίτλων που είτε δανείστηκαν είτε δεν υπάρχουν, και η αγορά τους σε επόμενη χρονική φάση, όταν θα έχει μειωθεί η τιμή τους, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη.
Έτσι αρκετοί «μυημένοι», άρχισαν να πωλούν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου που δεν κατείχαν και αφού έριχναν την τιμή τους, τους αγόραζαν σε χαμηλότερη τιμή για να τους παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα.
Το παιχνίδι αυτό των εκατομμυρίων κερδών, πρακτικά υποστηρίχθηκε, εκουσίως ή ακουσίως θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη, από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, με τις γνωστές δηλώσεις για Τιτανικό, για την Ελλάδα που βουλιάζει, για τους φοροφυγάδες και τεμπέληδες Έλληνες κλπ.
Στη πορεία, το χρονικό διάστημα της εκκαθάρισης των εν λόγω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, συχνά υπερέβαινε και τις δέκα (10) ημέρες. με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν πρακτικά ως μεσάζοντες.
Και επιπλέον αυτού, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημά της, που έγινε δεκτό στις 10.12.2009, και με το επιχείρημα ότι το αιτούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα, ζήτησε και επέτυχε να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον short seller, ο οποίος δεν θα είχε να παραδώσει τους τίτλους μετά την δέκατη (10η) ημέρα.
Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κάποιος εις βάρος της Πατρίδας μας, χωρίς το παραμικρό ρίσκο.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι τα spreads, από τις 22.10.2009 και μέσα σε ένα διάστημα πέντε (5) μηνών περίπου, εκτινάχθηκαν από περίπου 110 σε 450 (!), με αποτέλεσμα να αιτιολογείται ένα τετραπλάσιο επιτόκιο δανεισμού από ότι κατά το παρελθόν.
Αυτό το παιχνίδι χρεοκοπίας της Ελλάδος, κράτησε μέχρι 08.04.2010, όπου με νέα απόφαση επεβλήθη ο διακανονισμός του short selling να γίνεται σε μια μόνο ημέρα (Τ+1).
Ίσως επειδή άρχισε να γίνεται αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος, ίσως όμως επειδή επετεύχθη αυτό που επιθυμούσαν οι κύκλοι που το δημιούργησαν.
Η ζημιά όμως από αυτήν την προκλητική «εθνική μειοδοσία» , είχε ήδη γίνει.
Με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας εκτοξεύθηκε υψηλότερα από αυτό του Ιράκ (!).
Ο Ελληνικός λαός φορτώθηκε δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα τοκοχρεολύσια.
Και τα κέρδη των short sellers, δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες τους από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.
Επενδύθηκαν βέβαια πολύ σύντομα, σε CDS, δηλαδή σε ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας της Ελληνικής οικονομίας, αποκομίζοντας σε ένα χρόνο εκατονταπλάσια κέρδη…..
Είναι λοιπό επιτακτική ανάγκη, η Ελληνική Δικαιοσύνη να εξετάσει σε βάθος την πλήρη υπόθεση.
Να μην δεχθεί επηρεασμούς ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από πολιτικούς, ούτε και από ξένους παράγοντες.
Να σταθεί στο ύψος που της αρμόζει, και να βγάλει στο φως όλη την αλήθεια.
Για το Ελληνικό Έθνος, για τον Ελληνικό λαό. 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

30 Ιουλίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου