Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Το περίγραμμα του πώς διογκώθηκε το έλλειμμα του 2009. Πώς από το 3,5% φτάσαμε σε λίγους μήνες στο 15,4%;

ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ-ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ: «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΟΙΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ» 

Αρχές Οκτωβρίου 2009: Εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Κοντοπυράκη, επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (νυν ΕΛΣΤΑΤ), να στείλει δεύτερη ανακοίνωση στην ΕΕ ότι το έλλειμμα ήταν 15%. Μετά από 2-3 ημέρες, δόθηκε εντολή να ακυρωθεί το 15% και να γίνει 12%.
· 19-20 Οκτωβρίου 2009: Ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει στην ECOFIN ότι το έλλειμμα είναι 12,5% με 12,7%.
· Επακολουθεί απόλυση και συκοφάντηση Κοντοπυράκη και αντικατάστασή του με Ηλία Πλασοβίτη και Φ. Σαχινίδη ως υπεύθυνους για το χρέος και το έλλειμμα. Αυτοί παρέμειναν στην θέση αυτή μέχρι την 2/8ου/2010.
· Τέλη Οκτωβρίου 2009-μέχρι και Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο 2010: κατασυκοφάντηση της προηγούμενης κυβέρνησης και της χώρας από πρωθυπουργό Παπανδρέου και Υπουργό Οικονομικών με συνέπεια την άρση της εμπιστοσύνης των αγορών στην οικονομία της Ελλάδας, την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και την υπαγωγή στο Α’ Μνημόνιο.
· Η ECOFIN και Κομισιόν αρνήθηκαν στην αρχή να προσυπογράψουν την αλλαγή των αριθμών μιλώντας δημόσια για «πολιτική παρέμβαση στα στοιχεία». Στην συνέχεια όμως σώπασαν και προσυπόγραψαν ότι το έλλειμμα δεν θα πήγαινε πάνω από 13,5% για το 2009.
· Με την διαβεβαίωση και υπογραφή της Eurostat ότι το έλλειμμα δεν θα άλλαζε από 13,5%, πείστηκαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ να συνδράμουν οικονομικά την Ελλάδα με 80 δις ευρώ και το ΔΝΤ με 30 δις ευρώ.
· Το τελικό νούμερο για το έλλειμμα του 2009 θα επικυρωνόταν με ακρίβεια μετά από στατιστική διερεύνηση που θα διεξήγαγε το νεοδιορισμένο 7-μελές ΔΣ της ανεξάρτητης πλέον ΕΛΣΤΑΤ και οι αγορές ανέμεναν το τελικό νούμερο για να κλείσει οριστικά το Α’ Μνημόνιο και να αρθεί η αναξιοπιστία επί των στατιστικών στοιχείων. Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα άρχισε να πέφτει από την Άνοιξη 2010 μέχρι και Φθινόπωρο 2010.
· Αύγουστο-Οκτώβριο 2010: η αμφισβήτηση από το ΔΣ και από στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ των αριθμών για το χρέος και το έλλειμμα που έφερνε στο τραπέζι ο πρόεδρος Γεωργίου.
· Επακολούθησε αποκλεισμός όλου του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ από Γεωργίου-Ραντερμάχερ-Παπακωνσταντίνου. Προωθήθηκε τροποποίηση του στατιστικού νόμου με αύξηση των εξουσιών του προέδρου, έγινε επίκληση του Γεωργίου στον Τόμσεν του ΔΝΤ για παρέμβαση στην Ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την εξόντωση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και ιδιαίτερα των μελών Γεωργαντά, Φιλίππου, και αντιπροέδρου Λογοθέτη.
· Νοέμβριος 2010: ψευδής μονομερής βεβαίωση από Γεωργίου και συγκατηγορούμενων του (Μολφέτα, Ξενάκη) του γιγαντιαίου 15,4% ως έλλειμμα της χώρας μας με κατάφορη παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου, της Ευρωπαϊκής μεθοδολογίας ΕΣΑ95, και του στατιστικού νόμου που απαιτούσε υπογραφή των αριθμών από το ΔΣ.
· Επακολούθησε προκλητική στήριξη του Γεωργίου από Eurostat και Κομισιόν.
· Δεκέμβριος 2010 και μετά: Εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στο 35% επιτόκιο, διακοπή του Α’ Μνημονίου, και υπαγωγή της χώρας μας στο Β’ Μνημόνιο, στα εξοντωτικά Μέτρα και στην διαδικασία χρεοσυσσώρευσης.
· Δήλωση του ΔΝΤ ότι λόγω του γιγαντιαίου ελλείμματος 15,4%, που ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ και που σήμερα το έχει αναθεωρήσει ο Γεωργίου στο 15,8%, μπήκαμε στο Β’ Μνημόνιο και τα Μέτρα.
· Τα υπόλοιπα τα ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου