Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΛΣΤΑΤ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ Ν. ΛΟΓΟΘΕΤΗ

Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ Κ. ΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΛΑΟΣ...

ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ SWAPS ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ, ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ EUROSTAT

ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2009

15 Αυγ 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ


Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Το έλλειμμα του 2009

Του  Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
Οταν έκανα το διδακτορικό μου, μια  συμφοιτήτρια και φίλη  ήταν διευθυντικό στέλεχος σε κάποια διεύθυνση του Συμβουλίου  Ασφαλείας. Πήγαινα τακτικά στο γραφείο της στον ΟΗΕ γιατί γράφαμε, απο κοινού, μια εργασία.  Ετσι, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους γραφειοκράτες των διεθνών οργανισμών. Απάτριδες οι περισσότεροι, νόμιζαν ότι κατείχαν την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, ενώ ήταν «άδεια μύδια», αλαζόνες σε βαθμό υπερθετικό, αντιμετώπιζαν τις εθνικές κυβερνήσεις όπως περίπου ο Κορτέζ και ο Πιζάρο τους ...Ινκας.
Μια μέρα πλακώθηκα άγρια μ’ ένα τσογλάνι το οποίο, καπνίζοντας χαλαρά το πούρο του, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για το Κυπριακό, κόμπαζε ότι η σωστή λύση θα ήταν να δοθεί η μισή Κύπρος στην Τουρκία!
Αυτούς, λοιπόν, τους χαρτογιακάδες , στύλ Τόμσεν ας πούμε, δεν τους συμπάθησα από την πρώτη μέρα!
Και κάτι άλλο που μ’ ενοχλούσε, έκτοτε! Αυτοί οι τύποι  έχουν το ακαταδίωκτο!
Μπορούν να πάνε σε μια χώρα, να  επιβάλλουν ένα πρόγραμμα και να τη ρημάξουν! Ουδείς έχει τη δυνατότητα να τους εγκαλέσει!
Αυτός ο ανεκδιήγητος Τόμσεν, ενώ έπεσε έξω σ’ όλες τις εκτιμήσεις του, ασχολείται ακόμα με την Ελλάδα! Αν ήταν υπάλληλος σε εταιρεία κάποιας μπανανίας, θα είχε ήδη απολυθεί, πυξ-λάξ! Ενώ τώρα, έχει άποψη και σχέδιο!

Ο «αθώος» κ. Γεωργίου
Παρακολουθώ τον «αγώνα», ένθεν- κακείθεν, για τον κ. Γεωργίου. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Υιοθετώ, όμως, όμως αυτό που έγραψε τις προάλλες, ο συνήθως πολύ καλά πληροφορημένος Μιχάλης Ιγνατίου: «Στα πολιτικά παιγνίδια των οπαδών και των εχθρών του κ. Γεωργίου, “ενός μίζερου και ευθυνόφοβου γραφειοκράτη”,  όπως τον χαρακτηρίζουν άνθρωποι που εργάστηκαν μαζί του, δεν έχω καμία θέση και σχέση. Αλλά με προβληματίζει ο τρόπος αντίδρασης των δανειστών και η μάχη που δίνουν για να τον σώσουν. Τι χρειάζονται οι απειλές και οι εκβιασμοί, εάν οι δανειστές πιστεύουν ότι είναι αθώος;»
Αφού διευκρινίσω ότι προφανώς και δεν θεωρώ τον κ. Γεωργίου υπεύθυνο για την υποταγή της χώρας μας στα μνημόνια, ούτε εννοείται και για την πτώχευσή της,  θέλω να διατυπώσω δυο ερωτήματα:
Ερώτημα πρώτο: Ο κ. Γεωργίου αφ’ ότου διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, παρέμεινε για κάποιους μήνες, παράλληλα, και υπάλληλος του ΔΝΤ, το οποίο ήταν δανειστής μας;
Η απάντηση είναι «ναί»!
Και αυτό μπορεί να είναι ...νόμιμο, αν είναι! Ομως, ηθικό και δεοντολογικό είναι; 
Δηλαδή, να έχουμε επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής έναν υπάλληλο του ΔΝΤ; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούσε ο ....«υπηρέτης δυο αφεντάδων»; 

Ερώτημα δεύτερον: Ο προσδιορισμός του τελικού ελλείμματος του 2009, έγινε με την ίδια, ακριβώς, μεθοδολογία με την οποία είχε υπολογιστεί και το έλλειμμα του 2008;
Η απάντηση είναι «όχι». 
Το έλλειμμα του 2009 υπολογίστηκε με «νέα μεθοδολογία», με βάση την οποία στη Γενική Διακυβέρνηση υπολογίστηκαν και χρέη (ΔΕΚΟ για παράδειγμα) , τα οποία προηγουμένως έμεναν εκτός! Και η μεθοδολογία αυτή ήταν γνωστή στην Κομισιόν! Και άλλες χώρες της ΕΕ άφηναν εκτός ελλείμματος Γενικής Διακυβέρνησης, είτε χρέη περιφερειακών κυβερνήσεων, είτε άλλων οργανισμών δημοσίου χαρακτήρα.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ελλείμματος, συνέτεινε στην αύξηση του ελλείμματος!
Η απάντηση είναι «ναί», συνέτεινε!
Και αυτό κάποιους σχεδιασμούς εξυπηρετούσε. Δεν έγινε για ...πλάκα. Αυτή είναι η ουσία!

«Πλαστά στοιχεία»
Εχω κουραστεί ν’ ακούω ότι στέλναμε «παραποιημένα στοιχεία» στους …αθώους εταίρους μας.
Δηλαδή, εμείς οι ...γάτοι καταφέρναμε να ....κοροϊδεύουμε ξένες τράπεζες, οίκους αξιολόγησης, διεθνείς επενδυτές, χρηματιστήρια, παγκόσμιο τύπο, ευρωπαϊκές αρχές και όργανα;
Γλεντούσαμε σε βάρος αυτού του πολύπλοκου παγκοσμιοποιημένου συστήματος;  Ελεος! Ολοι ήξεραν! 
Στις 14-9- 2009 ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Αλμούνια, δημοσίως, επεσήμανε ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση και ότι η νέα κυβέρνηση, θα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους και να τα παρουσιάσει στην Ε. Ε. μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Κάποιοι, σκοπίμως, δεν θέλουν να καταλάβουν την διαφορά μεταξύ πρόβλεψης-εκτίμησης και τελικού αποτελέσματος. Πράγματι, η κυβέρνηση Καραμανλή εκτιμούσε ότι το έλλειμμα του 2009, με την υλοποίηση των μέτρων περιορισμού του, που είχαν εξαγγελθεί τον Ιούνιο του ιδίου έτους, σύν εκείνα που ανακοίνωσε ο Καραμανλής στην ομιλία του στη ΔΕΘ, θα μπορούσαν να το περιορίσουν στο 6%. Εκτίμηση ήταν! (Αλήθεια θυμάται κανείς τι ...κουρνιαχτός είχε σηκωθεί, τι έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τι έλεγαν τα δελτία των καναλιών, μετά την ομιλία Καραμανλή στη ΔΕΘ;)
Μήπως ήταν μόνον η ελληνική κυβέρνηση που έκανε αισιόδοξη εκτίμηση; Όχι βέβαια! 
Ας δούμε, ενδεικτικά, μερικά παραδείγματα:
Στις αρχές του 2009, η Ολλανδική κυβέρνηση προέβλεπε πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, τελικά είχε έλλειμμα 5,4%. 
Η Πορτογαλία εκτιμούσε έλλειμμα 3,9% το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,3%! 
Ακόμα και στη Μ. Βρετανία το έλλειμμα από 8,2% ανέβηκε σε διψήφιο νούμερο και έφτασε στο σε 11,4%!
Κατηγόρησε κανένας τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για «πλαστά και παραποιημένα στοιχεία»;

Οκτώβριος του 2009
Αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά, ας περάσουμε στα γεγονότα.
Πρώτον: Όταν αναφερόμαστε στο έλλειμμα του 2009, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευθύνη μέχρι και τον Σεπτέμβριο βαρύνει την Κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ευθύνη ανήκει στον κ. Παπανδρέου.
Τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, του 2009 το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε επιτόκιο 4.5% και η αξιολόγηση της οικονομίας μας ήταν Α.
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009 (παραμονή των εκλογών), το επιτόκιο δανεισμού μας ήταν μόλις 1,29% υψηλότερο (spread 129) από το αντίστοιχο γερμανικό!
Δηλαδή, αυτοί οι ....αετοί των αγορών, όταν μας δάνειζαν μ’ αυτό το επιτόκιο, δεν ήξεραν για το έλλειμμα και περίμεναν να ενημερωθούν από τον κ. Παπακωνσταντίνου; Κάποιοι μας δουλεύουν!
Οι αγορές σε δανείζουν αφού αξιολογούν πρώτα τις προοπτικές της οικονομίας.
Πράγματι στις 20 Οκτωβρίου ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα εκτιναχθεί στο 12,7% του ΑΕΠ 
Δυό μέρες αργότερα ο Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από Α στο Α-.
Με πρόβλεψη ελλείμματος 12,7%, επισημαίνω!

Ο «μοιραίος» προϋπολογισμός του 2010
Στις 20 Νοεμβρίου κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2010.
Θέλετε να ξέρετε τι περιείχε ο προϋπολογισμός αυτός; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα δημοσιεύματα της εποχής.
«Η Κυβέρνηση σε εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων» ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, αυξήσεις, στα όρια του πληθωρισμού, σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 1 δις!»
Μια οικονομία με πρόβλεψη ελλείμματος 12.7% τους ΑΕΠ ανακοίνωσε παροχές!
Ακολούθησε μια ομοβροντία υποβαθμίσεων.
Στις 8 Δεκεμβρίου ο Fitch υποβάθμισε για δεύτερη φορά την ελληνική οικονομία στο επίπεδο ΒΒΒ+.
Στις 16 Δεκεμβρίου Standard and Poor's έκρινε το πρόγραμμα της κυβέρνησης ανεπαρκές. Ακολούθησε τρίτη υποβάθμιση στις 23 Δεκεμβρίου από τον οίκο Moody’s. 
Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σ’ ένα ανεκδιήγητο «bankrupsy tour» ανά την υφήλιο, χαρακτήριζε την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα, ενώ έμεινε στην ιστορία και η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου περί …τιτανικού!

Το καταστροφικό τελευταίο τρίμηνο του 2009
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας. Θέλετε μερικά παραδείγματα;
Τα καταγράφει, λεπτομερώς, στο βιβλίο του ο Γιάννης Παπαθανασίου:
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
-έδωσε την πρώτη δόση από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 500 εκατ!
-αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά 700 εκατ. ευρώ.
-μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ, από το οποίο είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 600 εκατ ευρώ. 
-κατάργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (τις οποίες επανέφερε μετά από ένα χρόνο), την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια και τα σκάφη αναψυχής με προύπολογισμένα έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
-προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο.
-τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή. 
-λόγω της χαλάρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε υστέρηση εσόδων της τάξεως των 2 δις ευρώ! 
Επαναλαμβάνω, όλα αυτά γίνονται με εκτίμηση ελλείμματος 12.7% του ΑΕΠ!

Και, όμως, παρά τις παροχές, παρά τις υποτιμήσεις, παρά τη διαπόμπευση της χώρας, που είχε γίνει πρωτοσέλιδο ακόμα και στην ...τοπική εφημερίδα του …Amarillo του Texas, στις 21 Ιανουαρίου 2010 το spread του 10ετους ομολόγου ήταν λίγο πάνω από τις 300 μονάδες!
Μη πείτε ότι και πάλι δεν ήξεραν;
Είχαμε γίνει βούκινο παγκοσμίως! 
Η αμέριμνη κυβέρνηση των «ξεκούραστων», που ανέβαιναν δυο-δυο τα σκαλιά του Μαξίμου με τα σακίδια στην πλάτη, απολάμβανε την εξουσία, ενώ τα πράγματα συνέχιζαν να «βαίνουν καλώς εναντίον μας», κατά το ομότιτλο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη.

Too little, too late…
Στις 3 Μαρτίου, 2010, ο ελληνικός λαός που, λίγους μήνες πρίν, είχε δώσει την τελευταία μεγάλη μονοκομματική πλειοψηφία στον Γ. Παπανδρέου επειδή πίστεψε ότι «λεφτά υπάρχουν», άκουγε εμβρόντητος τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει περικοπές ύψους 4.8 δις, ήτοι
- περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού στο δημόσιο τομέα κατά 30%
- 12% περικοπή των πάσης φύσεως επιδομάτων δημοσίου 
- αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες
- πάγωμα» όλων των συντάξεων 
- αύξηση 9 λεπτά στην βενζίνη και 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. 
- απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ
- αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά
- περικοπή 5% στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
«Για το καλό μας», όπως λέει ο Μηλιώκας.

Η μία και μόνη Εξεταστική
Ομως, ήταν ήδη πολύ-πολύ αργά. Οι αγορές μυρίστηκαν αίμα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν εκτός τόπου και χρόνου, έτσι τα επιτόκια πήραν την ανηφόρα και τον Απρίλιο του 2010 ξεπέρασαν τις 1000 μονάδες.
Μετά ήρθαν οι ....σφήκες και από το ειδυλλιακό Καστελόριζο μάθαμε για τα μνημόνια.....
Μετά απο λίγες ημέρες μας ήρθε και η τρόϊκα.
 
Μια πραγματική ευκαιρία που είχαμε να τελειώσουμε με τα μνημόνια το 2015, την πετάξαμε στα σκουπίδια, για να δοκιμάσουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα έσκιζε τα μνημόνια, θα επανέφερε μισθούς, συντάξεις και κατώτατο μισθό στο 2009, ενώ θα καταργούσε και τον ΕΝΦΙΑ!
Δυστυχώς, το έργο συνεχίζεται....
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ήδη συγκροτηθεί εκείνη η έρμη η μία Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει γιατί μπήκαμε στα μνημόνια.
Και τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με τη ....«υπερήφανη» διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη που φόρτωσαν στις πλάτες μας άλλα 100 δις. 
Και θα είχαν ήδη αποδοθεί και οι ευθύνες...
Οι πολιτικές και οι ποινικές, όπου ανέκυπταν...

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ν. Λογοθέτης: Έγιναν αλχημείες για να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009

Για αλχημείες που έγιναν στο έλλειμμα του 2009, προκειμένου να διογκωθεί, και είχαν ως αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα στα μνημόνια έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Για την διόγκωση του ελλείμματος έχει προσωπικές ευθύνες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, πρόσθεσε.

 Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Για αλχημείες που έγιναν στο έλλειμμα του 2009, προκειμένου να διογκωθεί, και είχαν ως αποτέλεσμα να εισέλθει η Ελλάδα στα μνημόνια έκανε λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. 
Για την διόγκωση του ελλείμματος έχει προσωπικές ευθύνες ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, πρόσθεσε.
 «Η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια», υπογράμμισε ο Ν. Λογοθέτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι «παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα». «Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων», είπε. 
Ανέφερε μάλιστα ότι «μία παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», που σημαίνει ότι με την διόγκωση του ελλείμματος ελήφθησαν περισσότερα μέτρα. 
Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε και στην διαμάχη που υπήρχε στην ΕΛΣΤΑΤ καθώς τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία.
 Όμως, σύμφωνα με τον Ν. Λογοθέτη, ο Ανδ. Γεωργίου δημοσίευσε τα στοιχεία με δική του ευθύνη και την έγκριση της Eurostat 
newsroom naftemporiki.gr

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Πώς η Eurostat θα έπρεπε να απελευθερώσει τον εαυτό της από την κατηγορία της αποτυχίας της στο να μετρήσει αντικειμενικά το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας το 2009-10


Από τον Βασίλειο Α. Κορονάκη
Ιδρυτή και Εκδότη της εφημερίδας NewEurope
Μετάφραση από Ζωή Γεωργαντά

Πώς η Eurostat θα έπρεπε να απελευθερώσει τον εαυτό της από την κατηγορία της αποτυχίας της στο να μετρήσει αντικειμενικά το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας το 2009-10

Δημοσιεύτηκεστις 11 Απριλίου 2016, 
Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες αυτής της εφημερίδας τα δύο άρθρα μας που δημοσιεύτηκαν το 2013[1] σχετικά με την αδικία των προκαθορισμένων (στημένων) στατιστικών στοιχείων του χρέους και του ελλείμματος που πιστοποιήθηκαν από την Eurostat μετά από την ενδελεχή επιτόπια διερεύνηση που διεξήγαγαν τα κλιμάκιά της.
Ενώ ακόμα περιμέναμε μια απάντηση στα ζητήματα που είχαμε θέσει, παρατηρήσαμε την ίδρυση ενός διεθνούς ταμείου για την συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), Ανδρέας Γεωργίου, ως προς την κάλυψη των δικαστικών του εξόδων.
Αυτό το υπέρμετρα γελοίο ταμείο μας θύμισε την ιστορία του JohnGregoryBetancourtsTheAdventureoftheAmateurMendicantSociety – Η Περιπέτεια του Σωματείου Ερασιτεχνικής Επαιτείας”, κατά κάποιο τρόπο1. Το ταμείο ιδρύθηκε με την υπογραφή ενός 11-μελούς όχλου πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Eurostat που τώρα δραστηριοποιούνται ως σύμβουλοι της ΕΕ και ως μέλη διαφόρων Επιτροπών της.
Η γνώμη μας: Αν η Eurostat επιθυμεί να έχει τον σεβασμό των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια και να αναγνωρίσει το γεγονός ότι προσπέρασε πάρα πολύ απρόσεκτα τα Ελληνικά στατιστικά στοιχεία του χρέους και του ελλείμματος του 2009-10. Θεωρούμε ότι η Eurostat οφείλει να πάρει την ακόλουθη στάση που είναι η μόνη αρμόζουσα στις Ευρωπαϊκές αξίες: Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοπρεπές από το να παραδεχτεί το σφάλμα της και να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Αναλογιζόμενοι αυτό το διαδικτυακό κάλεσμα για λεφτά, απορούμε μήπως αυτό αποτελεί δέσμευση της Eurostat για αμοιβαία ανταπόδοση. Πέραν αυτού, ένας τέτοιος τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων έχει νομικές υποχρεώσεις και συνέπειες, για τις οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, ποιός ξέρει ποιά «ομάδα σατανικών συμφερόντων» μπορεί να κατηγορηθεί ότι φέρθηκε άδικα στον κ. Γεωργίου.
Διεθνώς, όποιος παραπέμπεται δικαστικώς καλύπτει τα έξοδά του, εκτός και αν αποδειχθεί με βάση τον νόμο ότι είναι φτωχός ή ότι είναι ανίκανος και ζητιανεύει για να ζήσει. Ας ερευνηθεί πρώτα αν ο κ. Γεωργίου υπάγεται σε κάποια από αυτές τις αδυναμίες, και τότε οι φίλοι του στην Eurostat μπορεί δικαιολογημένα να κατηγορούν το Ελληνικό κράτος ότι ενεργεί «επονείδιστα» με το να μη πληρώνει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου για ένα έγκλημα, το οποίο, σε τελευταία ανάλυση, τελέστηκε από τον κ. Γεωργίου υπό την πρώην ιδιότητά του ως δημοσίου υπαλλήλου του Ελληνικού κράτους.
Η παραπλάνηση δια της υπεκφυγής στην αντιμετώπιση των τεθέντων ζητημάτων κυριαρχεί στο σκεφτικό της Eurostat
Ως συνήθως, έτσι και στο ψηφιακό τους κάλεσμα, οι φίλοι του κ. Γεωργίου από την Eurostat προβάλλουν ως απόδειξη των επιχειρημάτων τους αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα που υποτίθεται ότι προσπαθούν να αποδείξουν. Έτσι, με το να γράφουν ότι έχουν “παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πολύ κοντά”, έτσι ώστε να “είναι σε θέση να έχουν ισχυρή άποψη ότι οι παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες προέρχονται μόνον από παραπλανημένα καθοδηγούμενη αντίσταση εκ μέρους πολλών πολιτικών και άλλων ομάδων συμφερόντων στην επιμονή του Αντρέα να είναι προσκολλημένος στους Ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανονισμούς”, αυτοί (οι φίλοι του κ. Γεωργίου από την Eurostat) καταφεύγουν μόνον σε διαδοχικές διαβεβαιώσεις προβάλλοντας την μία διαβεβαίωση ως απόδειξη της άλλης διαβεβαίωσης.
Έτσι, κάποιος θα συμφωνούσε ότι εάν οι φίλοι του κ. Γεωργίου έχουν παρακολουθήσει από πολύ κοντά τις εξελίξεις και εάν ο κ. Γεωργίου ακολούθησε τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τότε κάποια αδικία σε βάρος του πρέπει να έλαβε χώρα. ΜΠΡΑΒΟ! (η υπογράμμιση είναι του μεταφραστή)
Εντούτοις, ούτε ο κ. Γεωργίου, ούτε οι φίλοι του από την Eurostat απέδειξαν ποτέ ότι αυτός είχε ακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ιδιαίτερα αυτούς τους κανονισμούς του ΕΣΛ952, όπως έχουμε ήδη εξηγήσει στα προηγούμενα άρθρα μας του 2013, που ακόμα περιμένουν απάντηση (βλ. αναφορά [1]).
Μερικά προσεκτικά αποκρυπτόμενα γεγονότα
Ένα άλλο σημείο που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι ο κ. Γεωργίου και οι φίλοι του από την Eurostat έχουν την συνήθεια να αποκρύβουν επιλεκτικά σημαντικά γεγονότα. Για παράδειγμα, έχουν αποκρύψει ένα αρχικό (16 Οκτωβρίου 2010) ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Γεωργίου προς τον κ. Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελληνική Τρόικα των δανειστών, το οποίο απεκαλύφθη δημοσίως στην Ελληνική Βουλή.
Σ’ αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα, ο Πόουλ Τόμσεν, ως συνάδελφος και φίλος του κ. Γεωργίου, πιέστηκε από τον κ. Γεωργίου για να επιβάλει επί του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών την τροποποίηση του στατιστικού νόμου μέσω του ECOFIN3, έτσι ώστε όλες οι δικαιοδοσίες και υπευθυνότητες που είχαν θεσπιστεί για το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, ως 7-μελές Συλλογικό Όργανο, να μεταφερθούν στον κ. Γεωργίου. Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε κοινοποίηση προς τον κ. HallgrimurSnorrason, τον Μόνιμο Κατοικοεδρεύοντα Εκπρόσωπο της Eurostat στην ΕΛΣΤΑΤ, και προς τον κ. PerSamuelson, έναν από τους δωρητές του κ. Γεωργίου στο ιδρυθέν ταμείο συγκέντρωσης χρημάτων και πρώην νομικό σύμβουλο του κ. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι η πληθώρα των παρεμβάσεων της Eurostat στις διεργασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα διαμέσου του ISI (Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου), ένα περιστατικό του οποίου ήταν το 59ο Διεθνές Συνέδριο Στατιστικής στο HongKong. Το συνέδριο ξεκίνησε με μία ανοικτή συνεδρία με τίτλο ‘Εισβολή των Δικαστών στην διαδικασία στατιστικής παραγωγής των επίσημων στατιστικών’, στην οποία συνεδρία το ISI ανοικτά αναφέρθηκε στην Ελλάδα. Τέτοιες παρεμβάσεις, και όχι κάποιες καταχθόνιες ομάδες πολιτικών συμφερόντων, έχουν προκαλέσει τις “παρατεταμένες δικαστικές διαδικασίες”, οι οποίες έχουν στην πραγματικότητα ωφελήσει τον κ. Γεωργίου, λόγω της ύπαρξης της νομικής ρήτρας 5-ετούς παραγραφής ορισμένων εγκλημάτων, η οποία θα μπορούσε να έχει οδηγήσει στην παραγραφή του ενός από τα εγκλήματα για το οποίο διώκεται ο κ. Γεωργίου. Αυτή η παραγραφή δεν συνέβη χάρις στην ταχεία δράση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ο υπότιτλος λέει: Θεωρούμε ότι η Eurostat δεν πρέπει να φοβάται την Δικαιοσύνη. Το ζήτημα των Ελληνικών Στατιστικών πρέπει να τελειώσει μιά για πάντα, μόνο με ανοικτές ακροαματικές διαδικασίες στα Δικαστήρια.
Σχετικά με το κόλπο του Κώδικα Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών
Ο Κώδικας Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών απευθύνεται για υλοποίηση “προς τις Κυβερνητικές Αρχές για να δώσει οδηγίες” και “προς τις Στατιστικές Αρχές και το Προσωπικό τους για να δώσει ένα πρότυπο στατιστικών αρχών[2]. Επιπλέον, ο σκοπός του Κώδικα είναι ρητά να παράσχει υπηρεσία ως “ένα αυτο-ρυθμιστικό εργαλείο[3] για την αυτο-βελτίωση των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών των Κρατών Μελών της ΕΕ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί Ευρωπαϊκό Νόμο. Αλλά πάνω από όλα, ο Κώδικας δεν είναι πάνω από τον εθνικό νόμο. Για τους σκοπούς του Κώδικα έχουν υιοθετηθεί συναδελφικές αξιολογήσεις και ένα ερωτηματολόγιο αυτο-αξιολόγησης[4].
Προς ενημέρωση των αναγνωστών, ο Κώδικας αποτελείται από 15 αρχές και κάθε αρχή εξετάζεται με έναν αριθμό στατιστικών αριθμοδεικτών που ονομάζονται ενδείκτες[5]. Ο ενδείκτης 1.4 της πρώτης αρχής “Επαγγελματική Ανεξαρτησία” δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό κλάσμα που έχει στον αριθμητή το πλήθος των συναδέλφων οι οποίοι κρίνουν ότι ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής και οι επικεφαλής των Οργάνων της Αρχής – στην Ελληνική περίπτωση το τότε επταμελές Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ – έδειξαν πράγματι ανεξαρτησία από πολιτικές επιρροές, και ασφαλώς ήταν υπεύθυνοι, κατά την λήψη των αποφάσεών τους “επί των στατιστικών μεθόδων, προτύπων και διαδικασιών, και για το περιεχόμενο και τον χρόνο των δημοσιοποιήσεων των στατιστικών στοιχείων” (βλ. τον Κώδικα του 2005 που ήταν τότε εν ισχύει)[6]. Αυτή η υπευθυνότητα αφαιρέθηκε παράνομα[7] από τα έξι μέλη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ υπό του προέδρου του, κ. Γεωργίου. Ο παρονομαστής του κλάσματος για τον ενδείκτη 1.4 είναι το πλήθος όλων των συναδελφικών αξιολογήσεων (θετικών και αρνητικών).
Συγκεκριμένα, ο ενδείκτης 1.4 του Κώδικα, όπως ίσχυε το 2010, έλεγε: Ο επικεφαλής της Στατιστικής Αρχής και όπου αρμόζει, οι επικεφαλής των στατιστικών οργάνων έχουν την αποκλειστική υπευθυνότητα να αποφασίζουν επί των στατιστικών μεθόδων, προτύπων και διαδικασιών, και επί του περιεχομένου και του χρόνου των στατιστικών δημοσιοποιήσεων. Στερούμενος οιουδήποτε αμυντικού επιχειρήματος για να στηρίξει το γιατί παραβίασε τον Ελληνικό Στατιστικό νόμο, ο οποίος είχε θεσπίσει υπευθυνότητες και αρμοδιότητες του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για την πιστοποίηση των επίσημων στατιστικών, ο κ. Γεωργίου και η Eurostatπροβαίνουν στον ανόητο ισχυρισμό ότι επί τη βάσει του ως άνω ενδείκτη ο κ. Γεωργίου μπορούσε να κυβερνά μόνος του αυτός το Ελληνικό στατιστικό σύστημαΟτιδήποτε περισσότερο, πλεονάζει.
Σχετικά με τις επιβεβαιωμένες δίκες που αντιμετωπίζει ο κ. Γεωργίου (σχόλιο του blog: Το άρθρο, έχει γραφεί, πριν την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου)
Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου στις 19 Μαΐου 2016 περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
  • Εψεύσθη ότι είχε παραιτηθεί από το ΔΝΤ ενώ δεν είχε παραιτηθεί. Αυτό ήταν παραβίαση του νόμου σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν έπρεπε να έχει καμία άλλη θέση εν όσο ήταν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Δεν συγκάλεσε συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς αυτό ήταν καθήκον του σύμφωνα με τον νόμο.
  • Σφετερίστηκε προς ίδιον όφελος τις υπευθυνότητες και δικαιοδοσίες που περιγράφονταν στον νόμο για τα έξι άλλα μέλη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Διαβίβασε τα δικά του – μη ελεγμένα από το Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ – στοιχεία στην Eurostat, τον Νοέμβριο 2010. Το Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ έπρεπε να εγκρίνει κατά απόλυτη πλειοψηφία τις επίσημες στατιστικές, όπως ρητά είχε θεσμοθετηθεί στον Ελληνικό στατιστικό νόμο.
  • Όλα τα παραπάνω εγκλήματα διέπραξε εκ προθέσεως και με σκοπό το προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλον ηθικό και υλικό όφελος.
Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου στις 21 Απριλίου 2016 με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης του πρώην Διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ.
Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η Eurostat δεν θα έπρεπε να φοβάται οιοδήποτε δικαστήριο. Το πρόβλημα με τις Ελληνικές στατιστικές πρέπει να λυθεί μια για πάντα, και μόνο διαμέσου ανοικτών Δικαστικών ακροάσεων. Οι απλές δηλώσεις του κ. Γεωργίου και των φίλων του της Eurostat και του ISI, καθώς και η απουσία επιφυλάξεων της Eurostat για τα Ελληνικά στοιχεία δεν είναι αρκετά. Οι Έλληνες πολίτες και ο κόσμος πρέπει να μάθουν τί πραγματικά συνέβη και γιατί συνέβη όπως είπε και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, κ. Ιωακείμ Αλμούνια στις 19 Οκτωβρίου 2009[8]Ας κάνουμε λοιπόν μια ανοικτή και σε βάθος διερεύνηση, όπως πρότεινε τότε ο κ. Αλμούνια, χωρίς όμως η πρότασή του να γίνει πραγματικότητα.
Ας γίνει τώρα μέσω του Ελληνικού Συστήματος Δικαιοσύνης.

Αναφορές
[1] (1) “Eurostat’s failures greatly increase the size of Greece’s debt”, 10 Nov. 2013.
(2) “Eurostat’s crafty ways of collaboration with governmental officials to swell Greece’s public deficit and debt for the period 2005-2000”, 15 Dec. 2013.
[2] European Statistics Code of Practice Adopted by the EU Statistical Program Committee on 24 February 2005, attached to COM (2005) 217 final (see fn. 9).
[3] See COM (2005) 217 final, Brussels, 25.5.2009, as well as Council Decision No.235/2008/EC (Official Journal of the European Union, L.73/17, 15.3.2008).
[5] Η διαφορά μεταξύ στατιστικών αριθμοδεικτών και ενδεικτών είναι ότι οι τελευταίοι βασίζονται σε απλές αριθμητικές πράξεις όπως ένας λόγος (κλάσμα), ενώ οι αριθμοδείκτες ενσωματώνουν μια πολύπλοκη στατιστική μεθοδολογία.
[6] Ο Κώδικας αναθεωρήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2011, πολύ μετά την παράβαση από τον κ. Γεωργίου του υπηρεσιακού του καθήκοντος.
[7] Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο κ. Γεωργίου παραβίασε τον εθνικό στατιστικό νόμο 3832/2010 (όπως ίσχυε τότε), σε συνεργασία με την Eurostat, ιδιαίτερα και συγκεκριμένα με τον κ. Χάλγκριμουρ Σνόρρασον και τον κ. Περ Σάμουελσον, τους οποίους βοηθούσαν ακριβοπληρωνόμενοι Έλληνες δικηγόροι.
[8] Euobserver, “Revised Greek Deficit Figures cause outrage” (20.10.2009) https://euobserver.com/economic/28853 .

1 Πρόκειται για μια ιστορία με τον Σέρλοκ Χόλμς ο οποίος διαλεύκανε ένα έγκλημα «κατά κάποιο τρόπο», όπως καταλήγει η αφήγηση.
2 Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών του 1995, βάσει του οποίου υπολογίστηκαν το χρέος και το έλλειμμα.
3 Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.