Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Αντώνης Σαμαράς: «Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και αν αποκαλυφθεί σχέδιο πλαστογράφησης των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, η ΝΔ θα είναι αμείλικτη»

"Ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και αν αποκαλυφθεί σχέδιο πλαστογράφησης των στοιχείων για το δημόσιο χρέος, η ΝΔ θα είναι αμείλικτη", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου στην 76η ΔΕΘ, επιβεβαιώνοντας ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας θα γίνει μια εξεταστική για το χρέος και το πως οδηγηθήκαμε μέχρις εδώ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την διόγκωση του χρέους από το ΠΑΣΟΚ και τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι ο λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια. 

Τι συνέβη με το άλμα των spreads από τις τιμές στις οποίες τα παρέδωσε η ΝΔ στα σημερινά ύψη. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε έτοιμα κονδύλια της ΕΕ το 2009 για την Ελλάδα. 

Τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και διογκώθηκε το χρέος;


Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της προμελετημένης υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς μνημονίων και οι αντίστοιχες απαντήσεις του κ. Σαμαρά:

Κος ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ:
Γκουτζάνης από το Πρώτο Θέμα και το protothema.gr, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, πέρυσι είχατε δηλώσει, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές το εξής: εγώ μία εξεταστική επιτροπή θα κάνω για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Και μάλιστα νομίζω ότι τελευταία φορά το είχατε δηλώσει από αυτή εδώ την αίθουσα.
Το ερώτημά μου, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Ισχύει η δέσμευσή σας ότι θα κάνετε μία εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο; Και κατά την άποψή σας, θα πρέπει να διερευνηθούν οι προσωπικές ευθύνες του Πρωθυπουργού, κυρίου Γιώργου Παπανδρέου, από μία τέτοια εξεταστική επιτροπή;
Σας ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Πρώτα από όλα εγώ ως άνθρωπος, ως άποψη, ως ιδεολογία, πιστεύω πραγματικά ότι για να έχω τη δυνατότητα να κατηγορήσω οποιονδήποτε προσωπικά, και είναι σημαντικό αυτό που λέω, πρέπει να έχω ντοκουμέντα.
Από την άλλη πλευρά, ναι ισχύει αυτό που έχω πει. Γιατί ο λαός πρέπει, κύριε Γκουτζάνη, να μάθει όλη την αλήθεια. Τι ακριβώς συνέβη από την εποχή που η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα spreads, δηλαδή το θερμόμετρο της αγοράς, στις 130 μονάδες και σήμερα έχουμε φτάσει τις 2.000 τόσες; 16-17 φορές επάνω. Τι συνέβη;
Ο λαός πρέπει να μάθει γιατί μας πέταξαν έξω οι αγορές και δεν μπορέσαμε να πάμε να δανειστούμε. Αλλά όταν τον Γενάρη ακόμα, του 2010, μπορούσαμε να δανειστούμε και υπήρχαν χρήματα που θα μπορούσαμε να τα πάρουμε και δεν τα πήραμε.
Και ο λαός θα πρέπει να μάθει, επίσης, τι συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Σας θυμίζω ότι και χθες το ανέφερα, τα 10 στα 31 δις, για τα οποία έχει γίνει και όλη αυτή η υπόθεση τελευταία με τις παραιτήσεις που έγιναν από τη Στατιστική Υπηρεσία.
Εγώ να είστε σίγουρος ότι ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και ό,τι έχω πει ισχύει.
Κος ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, οι Έλληνες έχουν κουραστεί να ακούν επί δεκαετίες ότι θα μπει τέρμα στη διαφθορά, θα γίνει κάθαρση και θα σταματήσει η ατιμωρησία. Αντιθέτως, βλέπουν όμως ότι τα φαινόμενα αυτά συνεχώς διογκώνονται και απλώνονται σε όλους τους χώρους χωρίς κανείς τελικά να λογοδοτεί.
Προχθές είχαμε αποκαλύψεις μελών της Στατιστικής Υπηρεσίας ότι με κυβερνητικές εντολές φούσκωναν το έλλειμμα για να οδηγηθεί η χώρα στο μνημόνιο και στα σκληρά μέτρα.
Δεδομένου ότι η ατιμωρησία θεωρείται το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της Ελλάδας, εσείς μπορείτε να δεσμευτείτε με σαφήνεια ότι μόλις γίνετε Πρωθυπουργός, τις πρώτες 100 μέρες θα κινήσετε τις απαιτούμενες διαδικασίες για να υπάρξει τιμωρία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Κοιτάξτε, χθες αν ακούσατε στην ομιλία μου, ήμουν πολύ ξεκάθαρος για μία περίπτωση, και αυτό ισχύει για όλες, όταν είπα ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι υπάρχει συγκεκριμένο οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης της αλήθειας, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αμείλικτη. Και θα είμαστε αμείλικτοι.
Και μην ξεχνάτε ότι αυτό συνδέεται, το συγκεκριμένο που λέω, και με το γεγονός ότι από καιρό τώρα εμείς το είχαμε πει στην Βουλή ότι στους τρεις τελευταίους μήνες του 2009, τα 10 δις ήταν δημιούργημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δέκα δις, δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο.
Και όπως θα γίνει σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε δίπλα στην αλήθεια, θα ερευνήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Αλλά θα σας πω κάτι, στη συγκεκριμένη περίπτωση -και το παίρνω αυτό ως παράδειγμα για όλα που είπατε, γιατί αυτό θα ισχύσει παντού- αυτή η υπόθεση η τελευταία αν επαληθευτεί, για εμάς θα είναι επιβεβαίωση. Για την Κυβέρνηση θα είναι πρόβλημα και όχι μόνο ηθικής τάξεως.
Κος ΠΑΝΤΑΖΗΣ:
Ευχαριστώ, κύριε Εκπρόσωπε, για τη δυνατότητα που μου δίνετε, γιατί κάποιος άλλος πολιτικός αρχηγός πριν από μία βδομάδα αγνόησε παντελώς τον Αδέσμευτο Τύπο.
Κύριε Πρόεδρε, στην περσινή συνέντευξη τύπου στον ίδιο χώρο, σας είχα ρωτήσει αν θεωρείτε πως ήταν προσχεδιασμένη από τον κύριο Παπανδρέου, τον Πρωθυπουργό, η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τότε μου είχατε απαντήσει ότι είναι αφύσικη η συμπεριφορά του Πρωθυπουργού και ότι τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η ιστορία. Σήμερα σας κάνω την ίδια ερώτηση και σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου απαντήσετε ευθέως. Ο κύριος Παπανδρέου είχε προσχεδιάσει να φέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα; Και θα κινήσετε εσείς τώρα τη διαδικασία για να μάθουμε την αλήθεια;
Ευχαριστώ.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ:
Πολύ γρήγορα σας λέω ότι αυτό που είπα πέρσι, αν θυμάστε, γιατί θυμάμαι την ερώτηση, είπα ότι και εγώ τείνω προς αυτή την άποψη. Έχουν γίνει και άλλα πολλά έκτοτε, έχουν βγει και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι συζητούσε από τότε για την υπόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σας είπα ότι θα ψάξουμε σε αυτή τη μία εξεταστική, ακριβώς για το τι συνέβη εκείνη την περίοδο. Και υποθέτω ότι τότε θα έχουμε πιο αποκρυσταλλωμένες και ντοκουμενταρισμένες απόψεις.
Όλο το κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαρά στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο τη 76ης ΔΕΘ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου