Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Πώς το έλλειμμα του 2009 εκτοξεύτηκε στο 15,8%


 Είναι προφανές, ότι τον Οκτώβριο του 2009, όταν παρέδωσε τη διακυβέρνηση του τόπου η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπήρχαν απολογιστικά στοιχεία για όλο το χρόνο. Τα στοιχεία που έστειλε η τότε απερχόμενη κυβέρνηση απεικόνιζαν την εκτίμηση και ταυτόχρονα το στόχο για τη διαμόρφωση του ελλείμματος στο τέλος του χρόνου. Γιατί το ύψος του ελλείμματος εξαρτάται από τις πολιτικές που είναι διατεθειμένος κανείς να ακολουθήσει.

Τι είχε πει προεκλογικά η ΝΔ; Ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο προκηρύσσει εκλογές, δηλαδή για να λάβει μέτρα προκειμένου να αναστραφεί η έντονα καθοδική πορεία του 2009, ως απόρροια της διεθνούς κρίσης του 2008. Την ίδια ώρα ο κ. Παπανδρέου φώναζε: «λεφτά υπάρχουν». Και με αυτό το σύνθημα, κέρδισε τις εκλογές.

Ο Καραμανλής, από την άλλη, είχε πει καθαρά ότι το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, εάν δεν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, μπορεί να έφθανε στο 8% του ΑΕΠ, ή περίπου στα 20 δισ. Υποτίθεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκρυβε από την Ε.Ε. ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το έλλειμμα (τη διαφορά των 20 δισ. από τα 30 δισ.). Αυτή είναι η κατηγορία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου διέσυρε τη χώρα διεθνώς. Σε αυτή τη βάση στηρίχθηκαν τα περίφημα «Greek statistics», και εκεί βασίστηκε η πρόταση Παπανδρέου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Η πραγματικότητα είναι, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ξόδεψε συνειδητά αυτά τα 10 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στόχος της ήταν να αυξήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του την επόμενη χρονιά.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε την εκτίμηση για έλλειμμα 12,7% στο τέλος του χρόνου, συμπεριέλαβε δαπάνες τις οποίες τελικά δεν έκανε. Για παράδειγμα, είχε υπολογίσει να πληρώσει 2,2 δισ. ευρώ για εξόφληση χρεών των νοσοκομείων, αλλά πλήρωσε μόνο 1,2 δισ. Το ίδιο έγινε με τις αμυντικές δαπάνες: Υπολόγισε 3,1 δισ. ευρώ, αλλά κατέβαλε 2,1 δισ. Το γεγονός ότι οι δαπάνες δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, σημαίνει ότι θα μπορούσαν εξ αρχής να μην έχουν εγγραφεί – άρα και το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο από το 12,7% του ΑΕΠ.

Με ποιον τρόπο εκτινάχθηκε το έλλειμμα του 2009;
Η κυβέρνηση Παπανδρέου λειτούργησε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο. Όπως παρουσιάζει σε βιβλίο που εξέδωσε ακριβώς με αυτό το θέμα ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου:

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ο Παπανδρέου προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τις πάγωσε από τον Ιανουάριο. Ακόμη και στο πρώτο εννεάμηνο του 2010 και ενώ προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, οι επιστροφές φόρων υπολείπονταν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με το 2009.

Ο τότε νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες του έτους, πλήρωσε 1,2 δισ. ευρώ για χρέη νοσοκομείων, χωρίς να κάνει την αναγκαία διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές για να περιορίσει την οφειλή.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισ. ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ που αναλογούσε στο 2009, ύψους 0,6 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισ. τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 περιέκοψε τις πληρωμές για το ΠΔΕ κατά 30,3% σε σχέση με το 2009, προκειμένου να εμφανίσει ότι το έλλειμμα μειώθηκε.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους (που επανέφερε αργότερα), την επιβολή φόρου στα λαχεία, το ξυστό και τα σκάφη αναψυχής (που επίσης επανέφερε αργότερα) χάνοντας έτσι έσοδα κατ’ εκτίμηση 2,2 δισ. ευρώ.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά, τις λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του Δημοσίου κατά 0,7 δισ. ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε αν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου 9μήνου.

- Η κυβέρνηση Παπανδρέου, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και ενώ κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχασε κυριολεκτικά κάθε έλεγχο στα έσοδα.
 Η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 σε σχέση με το 2008 ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, για να φθάσει στο σύνολο του έτους περίπου στα 3 δισ. ευρώ! Δηλαδή, στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες εσόδων ήταν διπλάσιες από ό,τι στο 9μηνο που ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.
 Υπενθυμίζουμε εδώ και τις καταγγελίες του πρώην γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ κ. Μανώλη Κοντοπυράκη, για ωμή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στη Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνονται στη σελ. 18 του πορίσματος της Eurostat για τα στατιστικά.
Επιπλέον, ο κ. Κοντοπυράκης έχει επανειλημμένως δηλώσει, χωρίς να διαψευστεί, ότι η αποστολή των εκτιμήσεων για το έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009 ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης. 
Το υπουργείο Οικονομικών είχε αρχικά αποφασίσει να ανακοινώσει έλλειμμα 14,8 % και λίγο πριν η ΕΣΥΕ στείλει την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες, ειδοποιήθηκε από το υπουργείο να μην το κάνει. Η εκτίμηση που τελικά εστάλη ήταν 12,7 % 
Σε άλλο σημείο ο πρώην υπουργός Οικονομίας, κ. Παπαθανασίου, σημειώνει:
"Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια από τη Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφών υποχρεώσεων. Οφείλεται στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου