Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Ν. Λογοθέτης: «Απόρροια έξωθεν χειραγώγησης» το έλλειμμα του 2009


Την εκτίμηση πως οι χειρισμοί του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που οδήγησαν στην αύξηση του καταγεγραμμένου ελλείμματος για το έτος 2009, υπήρξαν «απόρροια έξωθεν χειραγώγησης», διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Νικόλαος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ο κ. Λογοθέτης, ήταν μαζί με την Ζωή Γεωργαντά, τα δύο μέλη της ΕΛΣΤΑΤ που κατεξοχήν ήρθαν σε ρήξη με τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, εκφράζοντας την αμφισβήτησή τους για την ακολουθούμενη μεθοδολογία καταγραφής των στατιστικών στοιχείων και αύξησης του καταγεγραμμένου ελλείμματος από το 13,6% στο 15,7%, καταγγέλλοντας παράλληλα πως η επεξεργασία των στοιχείων γινόταν εν κρυπτώ - για να αποκλειστούν, στη συνέχεια, από κάθε ενημέρωση. Ο κ. Λογοθέτης μάλιστα, κατηγορείται για παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας του κ. Γεωργίου - κάτι που απέδωσε ο ίδιος σε «σκευωρία».

«Βλέπω την εμπλοκή μου σαν παράγοντα που μπορούσε κάθε λογικό άνθρωπο να τον παραπέμψει σε αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων. Γιατί να πέσει σε σκευωρία ο αντιπρόεδρος μιας Αρχής όταν αμφισβητεί τα στοιχεία; 'Άρα, θα υπάρχει κάποιος λόγος...», σχολίασε ο μάρτυρας.

Ερωτηθείς ο κ. Λογοθέτης, εάν είχε παρέμβαση στο έργο του εκ μέρους πολιτικού προσώπου, απάντησε, κατ' αρχήν, αρνητικά: «Εγώ θα ήθελα να είχαμε, διότι προσπαθήσαμε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει στην ΕΛΣΤΑΤ, τόσο στον κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και στον Πρόεδρο της Βουλής. Η κυριότερη διένεξή μας υπήρξε το Σεπτέμβριο του 2010, μετά από τη δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat κ. Ράντερμάχερ, που πήγε τα σπρεντς στα 980 - και απαίτησα να μας πει ο κ. Γεωργίου γιατί συνέβη αυτό, εφόσον είχε καθημερινή επαφή με την Eurostat και τον εκπρόσωπό της, Σόρενσεν. Ζήτησα να συμμετέχουμε κι εμείς στους υπολογισμούς για το έλλειμμα, κάτι που δεν δέχθηκε».

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε πως "εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Γεωργίου εφόσον το αποτέλεσμα το δέχεται η EUROSTAT". Αργότερα, έμαθα από τηλεφώνημα του γενικού γραμματέα, κ. Πλασκοβίτη, πως διώκομαι ποινικά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου με κάλεσε να παραιτηθώ χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της Αρχής και τον ρώτησα "Δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8%, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια "τρύπα", σας αρέσει που βρέθηκε; Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε;". Μου λέει "Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;" Και τότε ήταν που εγώ είπα "Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε". Έκλεισε βέβαια τη συνάντηση αμέσως, λέγοντάς μου: πως αν δεν παραιτηθώ μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσει στα ΜΜΕ, θα το περάσει στη Βουλή, θα καταστραφώ επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα. Εκεί έκλεισε η συζήτηση».

Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, εάν η λήψη πολύ σκληρών μέτρων το τελευταίο τρίμηνο του 2009, θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του ελλείμματος πέραν του ψυχολογικού (για τις αγορές) ορίου του 10%, ο μάρτυρας απάντησε θετικά. Μάλιστα, «γύρω στο Φεβρουάριο του 2010, υπήρχε και μια προσφορά από φιλελληνική επενδυτική εταιρεία στην Αμερική για 27 δισ.», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης.

Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ), εάν η αποδοχή της μεθοδολογίας του κ. Γεωργίου χωρίς ενστάσεις εκ μέρους της Eurostat, δεν συνιστά λόγο αποδοχής και του τελικού αποτελέσματος των καταγραφών, ο μάρτυς απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν αυτή τη μεθοδολογία και πως δεν είναι γνωστό, υπό ποιες διαδικασίες εντάχθηκαν ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Ο κ. Λογοθέτης συμφώνησε με τον Π. Κουρουμπλή, πως ακόμα και με τρεις δεκαδικές μονάδες λιγότερο έλλειμμα για το 2009, τα μέτρα που ελήφθησαν τον επόμενο χρόνο θα είχαν οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος του 2010 κάτω από το 10%, διευκολύνοντας την πρόσβαση της χώρας στον δανεισμό.

«Η αξιοπιστία της Eurostat και του κου Ράντερμάχερ είναι αλληλένδετη με την αξιοπιστία του κ. Γεωργίου - διότι η Eurostat είναι αυτή που έλεγε ακριβώς για το πώς θα αποτυπωθούν αυτά τα στοιχεία, και ο κ. Γεωργίου τα δεχόταν. Επειδή η Eurostat το δέχεται, πρέπει να το πιστέψουμε;», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου