Ο Μανώλης Κοντοπυράκης , ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ ,«έφυγε»από την ζωή στις4 Φεβρουαρίου 2016, ύστερα από πολύμηνη μάχη με την ασθένεια του.
Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά την προσπάθεια που έκανε να καταγγείλλει το μαγείρεμα των οικονομικών στοιχείων του 2009, η οποία οδήγησε στη στοχοποίησή του!
Τον Ιούνιο του 2015 κλήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να εξεταστεί σχετικά. Αν και βαριά άρρωστος εμφανίστηκε και επί 2 ώρες κατέθετε
Στη διάρκεια της εξέτασής του επανέλαβε ότι ο πρ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα του ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τα στοιχεία που θα σταλούν στην Eurostat και πως ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του μόλις πληροφορήθηκε ότι η Eurostat ήθελε να τον κρατήσει στη θέση του
Πικραμένος και απογοητευμένος, με ιδιαίτερα επιβαρυμένη την υγεία του τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη να κρατηθεί στην ζωή. «Έφυγε» σε ηλικία 68 ετών.
Τι κατάγγειλε όμως ακριβώς ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοπυράκης;
Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπυράκης υποστηρίζε ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 και ότι δέχθηκε «ωμή παρέμβαση» από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου .
Ο Μανώλης Κοντοπυράκης αποκάλυψε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στις 7 Οκτωβρίου του 2009.
«Το ίδιο βράδυ και πριν πάω τα στοιχεία, του μίλησα στο τηλέφωνο και του είπα: Κύριε υπουργέ, η στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει αυτά τα αποτελέσματα που στείλαμε αφού η Eurostat βγάλει το δελτίο Τύπου, στις 21 Οκτωβρίου του 2009'. Μου είπε: Θα το ανακοινώσω εγώ, γιατί πρόκειται να το αλλάξω. Όταν το είπε αυτό, ήταν υπουργός μιας ώρας, δεν είχε δει τα στοιχεία ακόμα, δεν τα είχα πάει. Έμεινα άφωνος, διότι δεν είχα συναντήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά από κανέναν υπουργό. Αυτό ήταν ωμή παρέμβαση»
Για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2009 είχαν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σενάρια σε απανωτές συσκέψεις που έλαβαν χώρα, στα μέσα Οκτωβρίου στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποκαλύψει παλαιότερα η Realnews τα δύο σενάρια που επικράτησαν ήταν η πρόβλεψη του ελλείμματος στο 14,8% (35,6 δισ. ευρώ) και στο 12,5% (30,1 δισ. ευρώ), σενάρια που παρουσίαζαν απόκλιση της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.
Η διαφορά αυτή κατά κύριο λόγο προέκυπτε από τα χρέη των νοσοκομείων, που στην πρώτη μεν περίπτωση έφταναν τα 2,2 δισ. ευρώ και στη δεύτερη περίπτωση τα 4,7 δις. ευρώ.
Στις 19 Οκτωβρίου, λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία, με εντολή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στέλνει στην Eurostat πρόβλεψη ελλείμματος στο 14,8%, το υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την αποστολή.
Δύο μέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, η πρόβλεψη του ελλείμματος άλλαξε και επελέγη αυτή του 12,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου