Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Νέα Δημοκρατία- ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Πώς το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα και το χρέος, καθώς και πώς τελικά μας οδήγησε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ S΄

Τετάρτη  22 Φεβρουαρίου 2012 (Απόγευμα)
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
2. Ειδική Ημερήσια Διάταξη:
Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσαν εκατόν έντεκα Βουλευτές για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, σελ.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα την πρόταση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.
Έχουμε, λοιπόν, μια ευκαιρία στην πρώτη αυτή συζήτηση να φωτιστεί η σκοτεινή πλευρά της κρίσιμης εκείνης περιόδου, ειδικά για τους δυο επίμαχους δημοσιονομικούς δείκτες, αυτούς του χρέους και του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, που αποτέλεσαν τον κύριο λόγο και την κύρια αιτία που οδηγήθηκε η χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.
Κύριοι συνάδελφοι, η πατρίδα μας δεν πρέπει μόνο να βγει από την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία, αλλά πρέπει επιτέλους οι όλοι Έλληνες πολίτες να μάθουν τους πραγματικούς λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό. Γιατί ένα πρόβλημα χρέους και ελλείμματος που αντιμετώπιζε το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών της περιόδου εκείνης μετατράπηκε για την Ελλάδα σε κρίση δανεισμού.
Τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση Παπανδρέου ποντάρισε στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, την ίδια στιγμή που αποδεδειγμένα πλέον γνώριζε την πραγματικότητα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως δηλώνει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 
Προσπάθησε έντεχνα να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για την κακή πορεία στη Νέα Δημοκρατία επιστρατεύοντας αναλήθειες, κατηγορητήρια και πλήθος ψευδών στοιχείων.
Σήμερα, λοιπόν, με την ευκαιρία που μας δίνεται, θα καταρρίψουμε τα επαίσχυντα αυτά ψεύδη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2009 και για το πώς φούσκωσε το έλλειμμα και το χρέος, καθώς και για το πώς τελικά μας οδήγησε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Διότι αυτό έγινε, χωρίς αμφιβολία, με αποκλειστική ευθύνη του κ. Παπανδρέου και των Υπουργών του.
Εξηγούμαι: Πώς το πρόβλημα χρέους και ελλείμματος έγινε πρόβλημα δανεισμού και οδηγηθήκαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε τους τελευταίους τρεις μήνες του 2009 το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Αντί να παρουσιάσει και να εφαρμόσει εκείνα τα αναγκαία μέτρα προσαρμογής που είχε ανάγκη η χώρα και που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα ματαίωσε όλα και συνέταξε έναν προϋπολογισμό ευχολόγιο βασισμένο σε ανεδαφικές προεκλογικές του δεσμεύσεις. Μίλησε για «Τιτανικό», μίλησε για χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα, δημιουργώντας τελικά μια άνευ προηγουμένου κρίση δανεισμού, που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτό με αποκλειστική του ευθύνη, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, αλλά και του κ. Παπανδρέου και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
 Ο κ. Στρος Καν –οι δηλώσεις του είναι παντού αναρτημένες- δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ζητούσε την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήδη από τις αρχές του Δεκέμβρη του 2009, ενώ την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους Έλληνες πολίτες ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
Και πώς το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009; 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Παπανδρέου η Νέα Δημοκρατία είπε δήθεν ψέματα τον Οκτώβριο του 2009 στην ενημέρωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το έλλειμμα θα έφθανε δήθεν στο τέλος του χρόνου στα 14,36 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό τελικά διαμορφώθηκε πριν από την αναθεώρηση του Νοεμβρίου του 2010 από τη EUROSTAT σε τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ.
 Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα τα μέτρα που εξήγγελλε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Καραμανλής, το έλλειμμα του 2009 θα έκλεινε οπωσδήποτε σε μονοψήφιο νούμερο. Ο στόχος ήταν φιλόδοξος, όχι όμως ανέφικτος. Παράλληλα όμως, έδινε ένα μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Επισημαίνoυμε ότι είχαμε δηλώσει προεκλογικά ότι το έλλειμμα λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης και αν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα μπορεί να έφθανε στο 8% του ΑΕΠ ή περίπου στα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. 
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκρυβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ποσό της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ένα έλλειμμα της διαφοράς των είκοσι με τριάντα δισεκατομμυρίων. Αυτή είναι η κατηγορία με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέσυρε τελικά τη χώρα διεθνώς και που σε αυτή στηρίχθηκαν τα περίφημα greek statistics.
 Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δαπάνησε συνειδητά αυτά τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.
 Ο στόχος ήταν να αυξήσει συνειδητά το έλλειμμα στα 12,7% του ΑΕΠ, να κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία και ταυτόχρονα να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσής του στα επόμενα χρόνια. 
Και ποιες είναι οι αποδείξεις;
Να, λοιπόν: 
Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ τις πάγωσε αμέσως μετά τον Ιανουάριο.
 Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και μάλιστα τις τελευταίες μέρες του έτους πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για χρέη νοσοκομείων. Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 δαπάνησε 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. 
Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 μετέθεσε για το 2010 την είσπραξη του ΕΤΑΚ, που αναλογούσε στο 2009 και ήταν 0,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, σε σχέση με τις ήδη αυξημένες προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας. 
Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους που επανέφερε αργότερα, την επιβολή φόρου στα λαχεία, το «ΞΥΣΤΟ» και τα σκάφη αναψυχής, που επίσης επανέφερε αργότερα. Συνολικά απώλεσε έσοδα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου το τελευταίο τρίμηνο του 2009 αύξησε τις δαπάνες για οδοιπορικά και λειτουργικές δαπάνες και προμήθειες του δημοσίου κατά 0,7 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον των δαπανών που θα έκανε εάν διατηρούσε το ρυθμό του πρώτου εννεαμήνου.
 Η κυβέρνηση Παπανδρέου, που κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία για κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, έχασε μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το άθροισμα όλων των παραπάνω ισούται με 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά έως τα 10 δισεκατομμύρια οφείλεται σε επιμέρους κονδύλια, όπως αυξημένες δαπάνες για τόκους, λιγότερα έσοδα από το φόρο κινητής τηλεφωνίας κ.α.. Αυτό είναι το δήθεν κρυφό έλλειμμα και είναι πλέον φανερό σε όλους σε ποιον οφείλεται.
Δυστυχώς, από τον Οκτώβριο έως το τέλος του 2009, η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έλαβε ούτε ένα μέτρο περιορισμού του ελλείμματος. Αντίθετα, ελήφθησαν μέτρα που το αύξησαν, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε δεσμευθεί πριν τις εκλογές ότι θα λάμβανε πρόσθετα μέτρα, στο πνεύμα των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2009.
Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μετέτρεψε τότε, με αποκλειστική της ευθύνη, σε πρόβλημα δανεισμού, το οποίο, σημειώνω, ήταν το μοναδικό στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι να βγει η Ελλάδα εκτός αγορών μέχρι και σήμερα και για πολλά χρόνια μετά, με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης Παπανδρέου και του ίδιου του κ. Παπανδρέου.
Από τα ίδια τα επιτόκια δανεισμού, που αποτελούν τον καθρέπτη αξιοπιστίας μιας κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2009, όταν παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, τα λεγόμενα spreads ήταν στις 130 μονάδες βάσης.
Το Νοέμβριο του 2009, αφού είχε μαθευτεί ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο, τα spreads βρίσκονταν ακόμα στις 180 μονάδες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου τα spreads ήταν γύρω στις 200 μονάδες βάσης. Μετά τις εθνικά βλαπτικές δηλώσεις περί «Τιτανικού», περί διεφθαρμένης χώρας κ.λπ., τα spreads εκτοξεύθηκαν σε απαγορευτικά επίπεδα που μας αφήνουν οριστικά έξω από τις αγορές, ενώ σήμερα βρίσκονται στο τριτοκοσμικό επίπεδο των 3.156 μονάδων βάσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα προηγούμενα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε προσχεδιάσει και δρομολογήσει να οδηγήσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο μνημόνιο, με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η πλήρης διερεύνηση αυτής της υπόθεσης από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα επιτροπών, διερεύνηση όμως που πρέπει να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές γιατί το ΠΑΣΟΚ κόπτεται σήμερα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μια διαδικασία που επί της ουσίας είναι προσχηματική, αφού στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την ουσιαστική διερεύνηση του ζητήματος, αλλά το κλείσιμο της υπόθεσης με συνοπτικές διαδικασίες. Προφανώς, φοβάται ότι στην επόμενη Βουλή θα είναι μία μικρή μειοψηφία και θα έχει χάσει πλέον τη δυνατότητα να συγκαλύψει και να αθωώσει τους υπεύθυνους.
Εμείς, αντίθετα, θέλουμε όλη την αλήθεια. Θέλουμε να φωτιστούν όλες οι σκοτεινές πτυχές που οδήγησαν τη χώρα μας στα δεσμά του μνημονίου και στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Το κυριότερο δε, είναι να αποδοθούν ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους για τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μία Βουλή που θα προκύψει με νωπή λαϊκή εντολή.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου